When the streets were empty

 


Mediteer een beetje dieper, dans een beetje langer
&
Houd afstand van anderen vanuit liefde, om thuis te komen bij jezelf

When the streets were empty – Woorden vanuit mijn hart voor jou..
– Voor als je deze tijd maar onzeker en eng vind, of als je eigenlijk heel relax bent.
– Voor als je emoties en gevoelens en gedrag en gedachten tegenkomt waarvan je maar niets begrijpt.
– Als je weet dat het anders moet en er klaar voor bent om te kiezen, ook al is het fucking eng.
– Wanneer je zoekt naar het grote waarom, naar antwoorden, naar bevestiging.
– En voor als je klaar bent voor de oproep – de uitnodiging accepteert – en enorm eerlijk durft te zijn naar jezelf.


Lees hieronder de hele tekst:

echte liefde kent geen grenzen
ze kent geen afstand
is elke seconde bij je
in gedachten
ze houd je altijd vast
draagt je eeuwig met zich mee
is er altijd voor je
met je
bij je
ze heeft geen woorden nodig, geen aanraking, knuffel of bevestiging
het is een weten – diep van binnen – dat zegt
‘je houdt van mij, je bent hier, wat er ook gebeurt, waar ik ook ben, jij bent er’
het stroomt in je
klopt in je
in je lichaam
in je hart
echte liefde kent geen tijd, kent geen grenzen
ze kent geen afstand

komt goed schatje,
‘ik hou ook van jou, ik ben hier, wat er ook gebeurt, waar jij ook bent, ik bent er’

En wat nou als je corona ziet als een Grote Reset?
Als een reboot, een update, waarbij je heel diep wordt uitgedaagd in de manier waarop je leeft, denkt en doet.
Wat als je het ziet als een geforceerde initiatie waarbij je wordt gedwongen om langzamer aan te doen. En misschien zelfs even helemaal te stoppen met het dagelijkse gejaag en geren. Het is misschien wel het teken waarvan je niet wist dat je het nodig had, om je eraan te herinneren wat eigenlijk écht belangrijk voor je is. Want van de een op andere dag zijn al die dingen die zo belangrijk leken ineens op allerlei manieren onbelangrijk. Tijden als deze maken helder wat in het gewone dagelijkse leven de neiging heeft om wazig te zijn, dat wat je snel uit het oog kan verliezen maar wat echt belangrijk voor je is, terwijl je afgeleid bent door alles dat er eigenlijk niet toe doet. Maar als alles onzeker is, wordt alles dat écht belangrijk is helder en duidelijk. Als alles anders is dan hoe het was, dan laat dat je inzien wat je als vanzelfsprekend beschouwde.

In tijden van chaos wordt je bewustzijn en je bewustwording groter en de eerste angsten die je voelt zijn vaak je oudste angsten. Alles waar je bang voor bent kan worden gekoppeld aan je angst voor het onbekende, en voor de dood. In tijden van crisis komt er vaak naar boven wat er al die tijd al onder de oppervlakte speelde. En het eerste dat kapot gaat dat zijn vaak de dingen die toch al niet zo goed werkten. Het zijn de dingen waar je waarschijnlijk al niet achter stond en die waarschijnlijk niet bij jou hoorden.

Misschien wil je dat alles snel weer wordt als het oude vertrouwde en wil je teruggaan naar dat wat je zo goed kent. Maar deze tijd geeft je de mogelijkheid om los te breken van wat eigenlijk niet meer bij jou past. Om van je af te schudden wat niet meer goed werkt. Het is het signaal dat veel mensen nodig hebben om zich te realiseren dat ze gevangen zitten in hun leven. We leven als machines op de automatische piloot en veel van ons zijn het mens-zijn vergeten. Deze tijd is uiteindelijk, als je kunt zijn met rust en stilte, een massale reset van je zenuwstelsel.

Het is de ideale tijd om open te staan voor nieuwe ideeën en nieuwe manieren, om op een andere manier te gaan kijken naar je werk, de mensen in je leven, naar hoe je met je tijd omgaat, naar wat je écht nodig hebt en denkt nodig te hebben. Om al die doelen en wensen en projecten te her-evalueren.

Het is een oproep om je op een andere manier te verbinden met jezelf, maar dan op een nóg dieper niveau. Het is een uitnodiging om je naar binnen te keren. Om je weer met jezelf te verbinden en jezelf af te vragen ‘wat is er eigenlijk écht belangrijk voor mij’? Zie het als een upgrade van je leven, als een enorme schoonmaak. Wat wil je nog wel? En wat wil je echt niet meer? Wat mis je nu niet? Wat deed je eigenlijk alleen voor een ander? Wat deed je enkel omdat het zo hoorde of van jou werd verwacht? Welke veranderingen moet je doorvoeren in je leven?

Het is je vrijbrief om bewuste keuzes te maken in plaats van te leven en keuzes te maken uit gewoonte, conditionering, ego of vanuit oude patronen en overtuigingen.

Deze reset kan je, als je het toelaat en toestaat, bevrijden van alles wat jouw keuzes eerst beïnvloedde en bepaalde. Het kan je bevrijden van al die dingen die je consumeerde en eigenlijk niet nodig had, het kan je bevrijden van al die dingen in je leven die eigenlijk irriteerden. Het kan je laten zien waar het knelt, waar gedachten en gevoelens en emoties en gedrag is waar je pijn van hebt.

En nu is er een grote leegte… En de toestemming om te kiezen voor jezelf. Voor wat jij wilt, om te zijn wie jij bent. Om los te laten wat goed uit komt voor anderen, want wat wilde jij ook alweer? Om niet meer automatisch ‘te kiezen voor datgene zoals mensen als ik doen’, maar misschien wat hokjes, labels en gedrag los te laten. Om te stoppen met continu maar te geven, voor anderen te zorgen, anderen te redden. Wees er nu maar eerst voor jezelf.

Hoe houdbaar is het leven dat je voor jezelf hebt gecreëerd? Of is het voor je gecreëerd?
Blijf je doorgaan zoals hiervoor, alle ballen krampachtig in de lucht houdend en vergeten te ademen? Laat je je leven gebeuren, heb jij de leiding of geef je je macht uit handen? Wat is jouw excuus? Hoe staat het met je grenzen, het woordje ‘nee’, het eerlijk toegeven dat sommige dingen niet werken en anders of weg moeten?

We hebben allemaal onze eigen rol te spelen. Er zijn mensen die zich nu focussen op het brengen van nieuwe energie en nieuwe manieren en zij praten over de toekomst en zij hebben ook gelijk. Voor jou is het nu het belangrijkste dat je eerlijk moet zijn naar jezelf over waar jij nu staat, en deze tijd nemen om jezelf te leren kennen en te ontdekken wat waar en echt en eerlijk voor jou is. En om dan daarmee te zijn, om vandaaruit te zijn en er niet aan te ontvluchten, ervoor weg te rennen, je ervoor te verstoppen. Om deze tijd niet te spiritual bypassen of te omzeilen met positiviteit. Nu is het moment, nu is de tijd, om volkomen eerlijk te zijn naar jezelf. Nu is het het allerbelangrijkste dat je jezelf écht kent. En de beste manier om door deze tijd heen te komen is door meer jezelf te zijn.

Misschien ben je bang dat moeilijke tijden kunnen veranderen wie je bent, maar in werkelijkheid onthullen ze wie je bent. En dan kan jij beslissen wie je zal zijn, door te kiezen en ernaar te handelen. Sta jezelf toe om te veranderen en om te worden veranderd. Neem de tijd om naar binnen te gaan en je af te vragen ‘wat is écht belangrijk voor mij?’ en ‘wat doe ik waar ik eigenlijk niks om geef?’, voor je je weer naar buiten keert.

Ja, het is super eng om te springen, om die duik te maken, om te kiezen voor wat je eigenlijk echt wilt, om te zijn wie je écht bent. Maar wat als deze reset jouw reminder is in wat het echt betekend om met anderen en jezelf verbonden te zijn, om mens te zijn, om een eenvoudiger leven te leiden, om misschien minder impactvol te zijn, om vriendelijker te zijn voor jezelf, anderen, de natuur en de wereld. Wat als deze reset jouw reminder is in wie jij werkelijk bent en waarom je hier echt bent, wat je hier te doen hebt en wie je echt hoort te zijn. Denk heel goed na over wat je terug wilt in je leven. Get rid of the bullshit. En haal alleen in je leven terug wat wel voor je werkt en wat jouw leven verrijkt.

Deze reset kraakt je open en het maakt je minder gefilterd en minder gemaakt. Het maakt de mensheid en de menselijkheid in jou veel toegankelijker. Misschien was je compleet vergeten wie je eigenlijk was en dit kan het moment zijn dat je weer jezelf wordt, écht mens wordt. In plaats van doen is het zijn.

Soms moet alles uit elkaar vallen om weer op de juiste manier samen te komen.
Het was tijd voor verandering en dat wisten we allemaal. Deze tijd kan je zien als een Grote Reset.
En we moeten ernaar kijken zonder weg te kijken.

We moesten letterlijk worden gedwongen om te stoppen. We renden met 150 km per uur en vaak voor dingen die we niet eens echt wilden, voor een agenda en een to-do-lijst en een leven dat niet eens echt van onszelf was. Zou je genoeg van jezelf hebben gehouden om op reset te drukken? Om te her-evalueren, om je even terug te trekken, om weer te aarden, om je los te maken van alles? Om tot jezelf te komen? Of kon alleen zoiets groots als deze reset het hebben gedaan?

Tijdens deze grote stilstand, deze leegte, is er zoveel weggeveegd wat niet echt was, waardoor je alleen achterblijft met wat écht en belangrijk is. Wéét dus wat echt en belangrijk is. Wéét wat het is dat je het allerliefste wilt, waarvan je droomt het te leven, te maken, te creëren en te realiseren. Wéét wat je het allerliefst en het meest wilt zeggen. Kén de mensen van wie je houdt, wees er voor de mensen van wie je houdt, wees er vanaf nu voor jezelf. Zie hoe geweldig je lichaam is, neem je gezondheid nooit meer als vanzelfsprekend. Het is de tijd om compleet zelf-verantwoordelijk te zijn, om te vertrouwen op jezelf en je gaven. Het is een noodzaak.

Deze reset is er zodat je voor jezelf moet kiezen, zie het als een uitnodiging. Je moet jezelf vertrouwen. Je moet jezelf horen. Je moet jezelf (leren) kennen.
Hoe voelt de waarheid voor mij?
Hoe goed kan ik mijn energie beheersen?
Wat is belangrijk voor mij?
Wat maakt mij echt enthousiast?
Wat trekt aan me?
Gebruik je deze tijd als kans om te ontwaken, of niet?

En wat doe je in de tussentijd? Hoe ga je om met de tijd tussen de beproeving en overwinning?
Je hoeft deze tijd niet te gebruiken om ‘jezelf te verbeteren’, ‘de beste of mooiste of meest volledige versie van jezelf te worden’ of je helemaal te storten in persoonlijke ontwikkeling en groei. Ook productiviteit is absoluut niet alles en je hoeft je doelen tijdens deze reset niet te behalen. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf en je mentale, geestelijke, emotionele en lichamelijke gezondheid zorgt.

Maar… Deze reset is wél een uitnodiging om te kijken waar je staat. En het is aan jou om de uitnodiging te accepteren of af te wijzen. Stel, je accepteert de uitnodiging, wat doe je dan in die tussentijd? Hoe ga je om met de tijd tussen de beproeving en overwinning? Nou, dan ga je zitten met jezelf en fucking eerlijk zijn naar jezelf. Wie ben je? Wat wil je? Hoe voel je je? Waar loop je tegenaan? Wat zijn je struggles? Het is de tijd om je echte gevoelens te voelen. Het is tijd om te gaan zitten met het ongemak. Het is tijd dat je eerlijk je emoties erkent. Het is tijd om een routine te creëren waarmee en waardoor je voor jezelf zorgt.

Het is tijd om je naar binnen te keren. Het is tijd voor meer zelfreflectie. Er zijn nog zoveel mensen die de dingen in hun leven, hun innerlijke wereld en hun ware natuur negeren. Met als gevolg misschien een burn-out, relatieproblemen, familieproblemen, niet nadenkend of destructief gedrag zoals afleidingen, je kop in het zand steken, verslavingen… Het is een directe reflectie van de mate van verbinding die je met jezelf ervaart. Dit is de tijd om je naar binnen te keren in plaats van het gebruikelijke naar buiten keren en je energie van buitenaf halen om jezelf te kalmeren of af te leiden.

Al die afleiding die je normaal had valt nu weg en er blijft een enorme leegte over. Al die tijd die je nu hebt dwingt je om jezelf onder ogen te zien. Dit is de tijd waarin je je misschien bewuster wordt van hoe je je voelt en van wat je denkt. De verplichte rust die je nu hebt kan misschien beangstigend voor je zijn als je zo gewend was om altijd ‘aan’ te staan, te rennen en maar door te aan. Als je dan ineens tot stilstand komt dan kan dat onrust geven want je bent het niet gewend. Maar het kan ook zijn dat je het juist heel fijn vind en erachter komt dat dit hetgeen is dat je eigenlijk zo nodig had.

Tijdens deze reset komt er omhoog wat er onbewust speelde en het richt je aandacht op dingen die je normaal gesproken misschien liever vermijd:
Wat er écht leeft en speelt in je. De ware gezondheid van jezelf en je dierbaren. De kwaliteit van je relaties. Hoe het écht gaat thuis en hoe het is tussen jou en je partner of met je kind(eren). Het belang van verbinding en aanraking. De focus op zelfzorg of juist het gebrek eraan. Je rusteloosheid die is gekoppeld aan ongemakkelijke emoties. De leegte en stilte, misschien wel in jou. Hoe werk, een druk schema of andere mensen je meestal afgeleid houd. Je identiteit en wie jij bent wanneer dat is ontdaan van werk, bepaalde mensen en activiteiten. De sterfelijkheid van jezelf en je geliefden.

Door wat er nu speelt voel je extra goed wat er misschien al niet goed zat of aan je knaagde. Als je je gestrest, onzeker of niet in balans voelde, dan is er een grote kans dat dat gevoel nu groter is geworden. Als je relatie niet goed zat, met jezelf of je partner of als je financiën een uitdaging zijn, dan wordt dat nu ineens uitvergroot. Het is helemaal niet gek als je spanningen ervaart, te weinig verbinding voelt of je eenzaam voelt.

Wanneer je gedwongen wordt om met jezelf te zitten, komen er dingen op. En deze tijd zal voor iedereen veel omhoog brengen. Datgene dat jou nu triggert leert je iets dat je over jezelf moet leren. Het is de kunst om je ervan bewust te zijn van wat er omhoog komt en in plaats van erop te reageren, juist ermee te gaan zitten en het te verwerken. En afhankelijk van wat je doet met datgene wat er opkomt, zal je groei of chaos ervaren.

Het kan misschien eng voelen als je ineens thuis bent met al je gedachten en gevoelens. Misschien moet je naar dingen kijken die je juist probeerde weg te duwen of te verbergen. In plaats van die gedachten en gevoelens te verdoven, probeer dit als een mogelijkheid te zien om te beginnen met voelen en in te checken bij je echte behoeften en verlangens.
Leef je het leven dat je wilt?
Laat je je in deze onzekere tijden leiden door angst of door vertrouwen?
Weet je dat je de dingen niet ziet zoals ze zijn, maar dat je ze ziet zoals je zelf bent?
wie moet je zijn om in deze situatie te navigeren zonder moeite en met vertrouwen?

Veel van de stress, spanning en angst die je nu misschien ervaart gaat niet per se over corona. Tijden als deze schijnen een enorm zoeklicht op de triggers, wonden, overtuigingen en angsten die in jou leven. Het kan veel oude dingen naar boven brengen en triggeren, oude gevoelens en angsten, emoties, dat wat je hebt meegekregen van vroeger van je ouders en je voorouders, en over ziekte en over de dood. En als je jezelf niet meer kan afleiden wanneer je eigenlijk bij en met jezelf moet zijn, komt het niet-geheelde en niet-verwerkte trauma omhoog en wordt het bewust.

Diepe dingen kunnen nu omhoog komen, en dat zijn misschien gevoelens die je niet snapt of kunt begrijpen of wat voor jouw gevoel niet logisch is. Het zijn vaak de gevoelens en het gedrag dat jou eigenlijk zo in de weg zit. Maar laat jezelf het allemaal voelen. Wat er nu omhoog komt en wat je nu voelt en doormaakt is zoveel meer dan datgene dat er nu speelt. Je hoeft het niet te begrijpen of te weten wat het is, want maar al te vaak kunnen we dat nu eenmaal niet. Laat het eruit, huil, lach, praat, schreeuw. Want ja, het is big shit.
Het is moeilijk nu, maar het wordt beter.

Hoe je je nu ook voelt, weet dat er echt geen juiste manier is hoe je je nu ‘hoort’ te voelen. Je mag alles voelen wat je nu voelt, elk gevoel is toegestaan en alles is oké. Alle emoties mogen er zijn en ze kunnen per uur veranderen. Adem er doorheen en geef er zo leven aan, erken ze, beweeg ze door en uit je lichaam. Dans, wandel, ren of spring.

Enkel omdat je nu iets anders voelt dan een ander, betekend niet dat het fout is of dat je iets mist of niet goed doet. Niet bang zijn maakt je niet naïef en bang zijn betekend niet dat je je teveel laat beïnvloeden. Geef jezelf toestemming om in jouw eigen emotionele waarheid te blijven. Sta jezelf toe om de dingen te voelen.

De wereld kan nu onveilig aanvoelen en voor velen van ons is het vooral de angst voor het onbekende dat ontwricht. Social distancing kan er uitzien als depressie en aanvoelen als depressie: Het kan je triggeren om je in een depressie te brengen of te dénken dat je in een depressie zit.

Als je in je leven trauma – met een grote of kleine t – of chaos hebt meegemaakt, vroeger in je jeugd of later in relaties of gebeurtenissen, dan voel je je op dit moment misschien heel kalm of heb je het gevoel dat je de controle verliest en misschien komen oude symptomen weer in alle hevigheid omhoog. Misschien voel je je nu gefrustreerd door hoe (goed) je op dit moment omgaat met de huidige gebeurtenissen, dan kan het belangrijk voor je zijn om te erkennen dat het overlevingsmechanisme dat voor jou nu onproductief voelt, diezelfde kracht is die ervoor gezorgd heeft dat je alles hebt doorstaan en overleefd in je leven, tot nu toe. Je mind en lichaam werken hard én heeft behoorlijk goed werk geleverd. In plaats van dat in twijfel te trekken of boos te worden dat je zo reageert, bedenk dan dat je zenuwstelsel gewoon goed is getraind in de kunst van omgaan met chaos. Je kan ook ervaren dat het rustiger aan doen er niet voor zorgt dat je gedachten rustiger worden. Wordt je hiervan bewust en weet hoe je hier op een opbouwende manier mee om kunt gaan, zodat je je niet tot destructieve dingen wendt voor afleiding.

Als je je zenuwenstelsel niet ondersteund in tijden als deze en je je alleen focust op je mindset dan creëer je meer overweldiging.

Als je tijdens deze reset te snel wilt omschakelen en wilt rennen naar positiviteit, naar je focussen op de dingen die wel goed en leuk en positief zijn, op alles wat het je brengt, dan omzeil je het voelen, de pijn in je hart en de emoties en het verdriet die je diep van binnen misschien voelt. En je vermijd het rouwen om het verliezen van hoe het was, het bekende, de dingen waar je naar uitkeek, het gemis van wat er nu niet is.

Ook als je al veel kennis hebt, lang bezig bent met persoonlijke groei en reflectie, ook als je al veel tools en support hebt, is het heel normaal om even de tijd te nemen om alles een plek te geven en te verwerken. Om met je gevoel te zijn voordat je probeert om het beter te maken of er iets aan te doen. We haasten ons zo vaak snel naar ‘alles is oké’ voordat we onszelf toestaan om daadwerkelijk te voelen wat er echt binnenin ons gebeurt.

In tijden van onzekerheid en chaos zal je vaak uit automatisme reageren, zoals je geconditioneerd bent (door de manier waarop onze eigen ouders reageerden). Je kunt dan kritisch zijn, een oordeel vellen, ruzie maken of jouw eigen realiteit ontkennen. Maar als je je hier bewust van bent dan kan je kiezen voor het innerlijke werk van observeren, reflecteren en uiteindelijk ervoor kiezen om te gaan oefenen om anders te reageren.

Wanneer je merkt dat je veel stress, angst, verdriet, onmacht of paniek voelt, ga dan bij jezelf na of dit echt helemaal en alleen jouw eigen gevoelens zijn. Door alles wat er nu in de wereld speelt is de collectieve stress en angst hoger. Dat betekend dat hoe jij je nu voelt, dat niet per se 100% alleen jouw gevoelens hoeven te zijn. Je gevoelens van stress kunnen meer zijn, enkel omdat er misschien veel stress om je heen is. Voel hoe jij je echt voelt en vraag jezelf dan af ‘is dat helemaal van mijzelf, of is het mede gevoed door buitenaf?’. Blijf in je eigen gevoel, wat is echt van jou? En laat je niet meeslepen door andere mensen of het nieuws. De angst en onzekerheid die om jou heen heerst, dat is niet van jou, raak het niet aan. Je hoeft het gewicht van dit alles niet te dragen. Ervoor kiezen om niet helpende gedachten en gedrag te voeden, dat is een keuze. En je kan anders kiezen. Als je je voed met negatieve dingen dan ga je daar meer van krijgen.

Je hoeft niet hetzelfde te voelen, denken, vinden of willen als de massa als jij je niet zo voelt. Dat betekend niet dat je ongevoelig of niet loyaal bent of dat je spiritual bypasst, het is juist authentiek. Want jij bent trouw aan jezelf. Jouw geluk, rust en vertrouwen zijn net zo belangrijk als de zorgen, angst en het lijden van anderen. We kunnen allemaal onze eigen echte gevoelens voelen en we kunnen allemaal onze eigen waarheid respecteren terwijl we de ruimte houden voor andere mensen om hun eigen gevoelens en waarheid te hebben. Al deze waarheden mogen verschillen van elkaar en niemand hoeft ongelijk te hebben.

Je moet jezelf onder ogen komen. Laat jezelf alles voelen en focus je pas daarna op de toekomst.
Het is belangrijk om alles eerst te voelen, je moet voelen wat het is dat er speelt voordat je écht naar een beter gevoel kunt gaan. En heb je de dingen gevoeld? Kan je door naar een beter gevoel? Dóe het dan. Geef jezelf dan ook die toestemming, laat het jezelf goed vinden om je beter te voelen, om misschien zelfs fucking gelukkig en extatisch te zijn als dat is wat er komt. Maar.. Begin nu éérst met dat wat echt en waar en eerlijk is voor jou.
Wat er ook opkomt in deze stilte, dát IS het werk. En.. Weet dat geen enkele emotie voor altijd is. Ook dit gevoel zal voorbijgaan, zoals alle gevoelens en emoties hiervoor ook altijd voorbij zijn gegaan.

Deze tijd is voor iedereen anders, niet iedereen ervaart het op dezelfde manier of zoals jij het ervaart. De één flowt door deze tijd en de ander wordt tijdelijk neergeslagen.
De een is productief of creatief en de ander krijgt niks gedaan en kan alleen maar op de bank liggen en tv kijken. Je voelt je misschien emotioneler, vermoeid, gefrustreerd, misschien voel je angst, gevoelloosheid, onrust, ontkenning of verdriet. En een ander voelt zich misschien goed, zorgeloos, gelukkig en kan lachen. Er is geen goed of fout, alles is oké. Jouw manier is de enige juiste. Maar ook: Hoe jij omgaat en reageert op deze reset is niet per se de juiste manier, het is een manier.

Laat de druk los van hoe je denkt dat je hiermee om moet gaan en stop met het vergelijken van hoe jij ermee omgaat met hoe je dénkt dat anderen ermee omgaan. Het is een onzekere tijd, er is geen goede of verkeerde manier om hier doorheen te gaan. Neem het van dag tot dag, neem het van moment tot moment. Het gaat je helpen om het oordeel los te laten over hoe je met de dingen omgaat nu. Het is gemakkelijk om tot het uiterste te gaan, van bevriezende paniek tot het ontkennen van wat er werkelijk aan de hand is. Dus ga op zoek naar balans. Balans is niet perfect, balans is harmonie.

Je kan momenten hebben waarop dit alles enorm overweldigend aanvoelt en momenten waarop je je echt aanwezig in het nu voelt en geaard bent, en allemaal momenten daartussenin. Wanneer je jezelf bevrijd van de druk om te moeten weten wat je moet doen in een situatie en een ervaring die nog niemand ooit eerder heeft meegemaakt, geef je jezelf de ruimte om je aan te passen en dat te vinden dat voor je werkt. En het helpt je ook om jezelf, en anderen, niet te houden aan onrealistische normen. De kleine dingen tellen, eenvoud is meestal het beste, en het is oké om niet precies te weten wat je op elk moment van de dag moet doen.

Grenzen zijn enorm belangrijk als je je gespannen of angstig voelt. Het is essentieel om van jezelf te weten wat je nodig hebt en dit ook duidelijk en helder te communiceren naar anderen.

Structuur, orde en regelmaat zijn juist nu zo belangrijk. Probeer om alles zo normaal mogelijk te houden, juist in tijden die niet normaal voelen, maar haal de druk ervan af hoe perfect je routine en dagindeling moet zijn, go with the flow.

Het kan voelen alsof de hele toekomst onzeker is. Je hebt helemaal geen controle en dat voelt misschien heel eng.. Onzekerheid in tijden van crisis kan angst, nervositeit en gespannenheid brengen maar het kan ook mogelijkheden blootleggen voor diepere verbinding, wat we met elkaar gemeen hebben en wat ons zo diep met elkaar verbind. Het is onze kwetsbaarheid dat ons uiteindelijk dichterbij elkaar kan brengen. Ondanks de onzekere tijden zijn er dingen waar je wel controle over kunt hebben: Je gevoelens, wat je projecteert en wat je zelf doet om het virus niet snel te verspreiden.

Wat je standpunt over deze tijd ook is, het is belangrijk om niet bij te dragen aan drama, angst en paniek. Je bent altijd, in elke tijd, verantwoordelijk voor je eigen energie en dat wat jij bijdraagt aan de wereld. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid hoe je op deze crisis reageert. Wat kan je doen om te reageren vanuit een plaats van reflectie in plaats vanuit reactie? Hoe kan je niet vergeten maar ook voorleven dat de schoonheid en menselijkheid die overal om ons heen aanwezig is, er nog steeds is, zelfs in tijden van onzekerheid?

Je hoeft niet ‘het meeste’ uit deze tijd te halen. Er is niet één goede manier om
ermee om te gaan.

Je hoeft niemand te volgen, te whatsappen, te bellen of mailen die jou geen goed gevoel geeft. Vooral nu niet. Je hoeft geen tientallen videocalls op een dag te hebben om zo ‘verbonden’ te blijven met elkaar. De ware en echte verbinding met anderen begint en eindigt uiteindelijk altijd met het maken van een verbinding met jezelf, en wordt altijd gedeeld vanaf die plek.

Als je op oude coping mechanismen terugvalt, heb dan compassie voor jezelf want je doet je best. Het is bijvoorbeeld helemaal niet gek als je nu meer eet of juist minder. Het is een logische reactie van je hersenen en je lichaam om bij stress of angst soms minder te eten en bij mogelijk gevaar en onzekerheid te hamsteren voor tijden dat er schaarste is. Dat zit in geprogrammeerd in je, dat is mens-zijn, onze voorouders deden dat ook in tijden van onzekerheid, ziekte of angst. Je lichaam is zo enorm wijs en probeert je zo te helpen en te beschermen. Ook als je merkt dat je nu meer voedsel eet dat wordt gelabeld als ‘slecht’ en als je merkt dat je wat zwaarder wordt, weet dan dat je geen slecht persoon bent als je voedsel, of andere dingen, als een coping strategie gebruikt. Want misschien is dat op dit moment het enige dat jouw vermogen om hiermee om te gaan ondersteunt. Je helpt zo jezelf om hiermee te dealen.


Ook als je ‘normale’ levensstijl misschien niet zo veel verschilt van het huidige,
kan je merken dat je steeds meer hunkert naar vrijheid.
Je mind wilt dat je geloofd dat vrijheid de mogelijkheid is om te doen
wat jij wilt en wanneer jij het wilt,
maar je ziel weet wel beter.
Vrijheid komt van binnenuit.
Het is de staat van zijn waar je je uit je hoofd beweegt,
je hart binnengaat
en je opnieuw verbind
met een kracht die zoveel groter is dan jij.
Vrijheid zit vanbinnen, en daar kan je altijd bij.


Je hoeft nu helemaal niet (extra) productief te zijn of te denken dat je van alles moet doen, alleen maar omdat je nu thuis zit. Dat is een maatschappelijke conditionering en een valkuil. Het ongemak dat je voelt door minder te doen, minder te kopen, is aangeleerd, zo ben je geprogrammeerd door wat je hebt gezien in de wereld, om je heen, op tv en in reclame.
Het druk zijn, werken, consumeren, dat is niet jouw echte ik. Productief zijn is een deel van ons huidige waardesysteem, maar is het jouw waarheid? Klopt het voor jou?
Voelt het goed? Je hebt toestemming om niets te doen. Om te luieren, te lezen, wat te keutelen. Deze tijd is geen productiviteits- wedstrijd. Je hoeft niet je tuin om te spitten, je huis te ont-spullen of je boek te schrijven tijdens deze reset. Je hoeft niet je hele leven en levensstijl en je huis en kledingkast onder handen te nemen. Je hoeft niet een nieuwe taal te leren. Leer de behoefte af om constant iets te doen, leer de overtuiging af dat je waarde is gebaseerd op hoeveel je doet en stop met jezelf te vergelijken met anderen en hoe ‘productief’ al die anderen lijken te zijn volgens hun social media.

Als je boos bent op jezelf omdat er maar niets uit je handen komt of als je denkt dat je in deze tijd van alles gedaan moet krijgen omdat je nooit meer zoveel vrije tijd zal hebben, dan kan het je helpen om daar dieper over na te denken.

De vrije tijd die je nu doormaakt is niet vrij. Vrije tijd veronderstelt keuze en deze plotselinge vrije tijd is niet jouw vrije keuze, daarom kan je zenuwstelsel reageren met ‘luiheid’. Maar dit is geen luiheid of een gebrek aan motivatie. Dit is overlevingsfysiologie. Je leven is in korte tijd veel veranderd. Je zenuwstelsel en lichaam leren zich aan te passen aan de nieuwe routine. Je gedachten filteren alle informatie over hoe corona jezelf en de wereld beïnvloedt. Je lichaam communiceert naar je dat je het verdiend om te rusten, en je mag hiernaar luisteren en dit opvolgen zonder oordeel. Dit is geen luiheid, dit is een manier van je lichaam om ermee om te gaan en ermee te copen.

Eet die chocola. Heb een bankhang-dag. Kijk die series. Doe een dutje. Accepteer dat dagen als deze ook nodig zijn en een reden en een doel hebben. Omarm ze en geniet zonder schuldgevoel. Ze zijn onderdeel van balans en zonder die dagen is het een constante cyclus van doen en gaan.
Soms moet je de druk, je agenda en die to-do-lijst even loslaten.

Wordt je bewust van de overtuigingen die je hebt over wat een goede dag of een slechte dag maakt, of het idee dat dit stout is of een ‘cheat day’. Wees je bewust van de labels die je gebruikt, zoals ‘lui’ en ‘niet-productief’.

Probeer om aan zulke dagen niet langer deze woorden te hechten zodat je het niet langer gaat labelen als goed of fout, goed gedrag of fout gedrag, een goede dag of slechte dag. Als iets waarvoor je je moet schamen of je schuldig om moet voelen. Want dan dient het zijn doel van rusten en relaxen niet meer en wordt het juist iets negatiefs. Terwijl deze dagen je zoveel moois kunnen brengen.

 

Wanneer je je focust op één ding, is er voor de rest geen ruimte.
Lees meer boeken, rust, doe dutjes, leer om alleen te zijn, leer het verschil te kennen tussen alleen zijn en eenzaam zijn, voel de ruimte, drink koffie in de zon, maak lange wandelingen, probeer nieuwe recepten uit, heb mooie diepe gesprekken met geliefden, slaap uit zonder wekker, wees vaker niet meer zo volwassen maar geniet en speel meer als een kind.

Wat heb je nodig? Doe dát.
Drink water, eet een banaan, stretch, wandel, lees, heb meer sex, bel je geliefden

Mediteer een beetje dieper, dans een beetje langer

Houd afstand van anderen vanuit liefde,
om thuis te komen bij jezelf.

 

We zullen én kunnen niet meer terugkeren naar het normaal zoals we dat kenden. Hoe we leefden vóór deze reset was alles behalve normaal, menselijk en natuurlijk. We leefden op een onhoudbare en consumentistische manier. We kochten dingen die we niet nodig hadden; Omdat het kon, omdat we dachten dat wij dat moesten, omdat we vonden dat het hoorde. We waren zo geïndividualiseerd maar tegelijk zo niet-verbonden met onszelf, en elkaar. Op visite bij geliefden waren we maar half aanwezig omdat we met onze telefoon waren. En we waren gestrest, angstig of depressief omdat we zo ver verwijderd waren van de natuur, elkaar en onszelf.

Dat normaal dat werkte niet. Die wereld die klopte niet. Is dat echt waar je naar terugwilt?
Wij met z’n allen hebben dat normaal gemaakt en we wisten niet hoe we het weer ongedaan moesten maken. Het duurde te lang om het allemaal ongedaan te maken. Of, misschien, wilden we dat wel helemaal niet. Want wat betekenen die andere ‘verstandige, bewuste, gezondere en ecologische’ keuzes voor jou en jouw levensstijl? Hoeveel had je moeten veranderen, opgeven en inleveren? Uiteindelijk doet het leven, de natuur, de aarde het voor ons. En dan blijkt dat we eigenlijk helemaal geen controle hadden.

We krijgen een enorme kans om iets nieuws te bouwen, iets dat past bij onze mensheid, bij onze natuur en bij de natuur, onze thuis.

De dingen moesten anders en die verandering begint bij onszelf. We kunnen niet verwachten dat systemen die fucked up zijn veranderen, als de mensen fucked up blijven. Wij moeten veranderen. Wij moeten het anders willen. Wij moeten anders kiezen.

Al het donker komt nu aan het licht: Wat is echt en wat niet? Wat is natuurlijk en wat niet? Wat is menselijk en wat niet? Wat is waarheid voor jou en wat niet meer? Wat bouwt een gezond thuis, wat maakt ons thuis kapot?

Dus, wacht je op een terugkeer van het oude normaal? Of bent je klaar om iets nieuws te bouwen?
Want hoe je hiervoor leefde en werkte zal niet noodzakelijkerwijs de manier zijn hoe je nu het beste functioneert, en dat is oké, het is gewoon tijd om iets nieuws te leren. Het is tijd om nieuwe keuzes te maken.

Stel je eens voor dat het leven dat je ooit kende weg is. Stel je eens voor dat je je oude doelen en verlangens opzij zet. En bepaal dan wie je vandaag wilt zijn in deze nieuwe wereld. Hoe ga je leven? Hoe ga je jezelf leiden? Wat ga je bijdragen? Gebruik deze tijd, de tijd tussen de beproeving en de overwinning, om na te denken welke delen van het oude normaal je terug wilt brengen en welke niet meer.

Corona heeft ons geleerd om de dingen te waarderen die we zo vanzelfsprekend vonden. Er was een wereldcrisis voor nodig om te beseffen wat er het meest toe doet:
Eten en drinken, een veilig thuis, de relaties met je dierbaren, de relatie en verbinding met jezelf. Aanraking en tijd samen. Je gezondheid, je leven, kunst en muziek, vitale beroepen. De natuur, de zon, frisse lucht. Vrijheid van meningsuiting. Vrijheid in (levens)keuzes. Vrijheid.

Wat als we hierna zachter zijn? Wat als we er als betere mensen uitkomen? Wat als we er beter uitkomen? Wat als de mooie initiatieven die je ziet blijven hangen? Wat als alles wat niet klopte en niet werkte, wat niet menselijk en natuurlijk was en ons en onze thuis kapot maakte, voor altijd zichtbaar zal blijven?

In deze reset gaan we beseffen hoe weinig we eigenlijk nodig hebben, hoeveel we eigenlijk hebben. En we gaan leren wat de échte waarde is van vrijheid en menselijke verbinding.

Het is de bedoeling dat we teruggaan naar simpelere manieren, naar een simpeler leven. We zullen gaan terugkeren naar onszelf en weer écht aanwezig zijn in ons leven met de mensen waar we van houden.

We worden ‘gedwongen’ om te pauzeren, te stoppen, en onszelf af te vragen: ‘waar mis ik waar het eigenlijk om gaat?’. Het is een gigantische wake-up call.

♥ Bianca

0
Bianca Wieman
Menu