Over voeding en dogma’s en van vegan tot aan paleo

Over voeding en dogma’s en van vegan tot aan paleo

Enkele weken geleden sprak ik een kennis en we waren aan het praten over wat we die avond hadden gegeten als avondeten. Ik vertelde dat ik rosbief op had. Hij lichte meteen helemaal op en zei dat dat echt lekker was en dat hij daar ook wel zin in had (hij had die avond vegetarische Thais op). Dus ik zei “dan eet je dat toch. Als je daar behoefte aan hebt en daar echt trek in hebt?’ Maar daar draaide hij helemaal omheen. En voor ik het wist ging het over iets anders.

Deze persoon is enorm bezig met spiritualiteit, zelfontwikkeling, milieu en ‘hoe het hoort’. Hij denkt vaak in goed of fout. En das helemaal prima, van mij mag je. Maar deze persoon zit ook sinds kort thuis vanwege helemaal geen energie, mentale klachten en hij zit tegen een burn-out aan. Hij kwakkelt al 2 jaar met zijn gezondheid. En iets super simpels als een paar weken anders eten om te kijken hoe je je dan voelt is dan echt aan te raden. Net als bloedtesten om je waarden te bekijken (en leg die uitslag dan naast de holistische gewenste waarden en niet naast die van bijvoorbeeld het voedingscentrum).

Veel mensen eten volgens een bepaalde manier omdat dat hoort bij de stroming die ze volgen. Of dit nu yoga is, spiritualiteit, een nieuwe trend of iets anders. Maar wanneer je je daarbij nog steeds niet 99% goed, gezond en energiek voelt… Wees dan eens eerlijk naar jezelf en vraag jezelf af of de manier waarop je eet wel écht bij je past. Of je écht eet wat je lichaam nodig heeft en verlangd. En probeer dan eens een paar weken wat anders.

Ik doe onderzoek hiernaar en lees veel verhalen van onder andere:
– Mensen die bijvoorbeeld vanwege spiritualiteit of milieu redenen veganistisch zijn gaan eten en zich eerst goed voelen, maar hoe langer ze zo eten steeds meer lichamelijke en mentale klachten krijgen.
– Mensen die echt veel te gezond eten, veel voedingsgroepen uitsluiten, continue detox periodes inlassen en ook klachten daardoor krijgen. (En dan heb ik het nog niet over een verstoring in hoe je met eten omgaat en wat dat doet met je psyche. Want een banaan is gewoon een banaan en een walnoot is gewoon een walnoot. En niet al de verhalen en overtuigingen en al de goeds en fouts die we door ons leven heen hebben opgepikt over die banaan en die walnoot. Als in: een banaan heeft teveel suikers en dat is slecht en een walnoot is te vet en dat is slecht).
Een banaan en een walnoot komt uit de natuur.
Je overgrootoma at het ook.
En er is niets mis mee.

Ik ben geen heilig boontje.

En weet je. Ik heb het ook gedaan. Ik heb bijna een jaar veganistisch gegeten. Ik heb paleo gegeten. Keto. Montignac. Een tijd vooral koekjes en ijs. En ik heb ook jaren geleefd op koffie en sigaretten. Ik ben geen heilig boontje, dat ben ik nooit geweest en ik zal het nooit worden.

Er is geen goud of fout. Er is enkel dat wat werkt voor jou en jouw complete gezondheid (mentaal, lichamelijk, emotioneel en spiritueel).
Dat sommige mensen goed gedijen op enkel en alleen planten of juist een carnivoor dieet betekend niet dat het voor iedereen de juiste keuze is. Want iedereen is anders.

“Hoe het hoort”.

→ In een wereld waarin massaal wordt geroepen dat je plantaardig moet gaan eten en het liefst veganistisch om de wereld te redden.
→ Waarin overstappen naar vegetarisch eten het absolute minimale is wat van je wordt verwacht in de spirituele en yoga kringen (maar als spiritualiteit in de kern gaat over liefde, zorgen voor jezelf, anderen en de wereld, over luisteren naar en zorgen voor je hart & ziel én voluit en bezield leven.. Is jezelf voeden en zorgen voor jezelf zoals de natuur het bedoeld heeft en zoals het beste bij jou en jouw lichaam past dan niet belangrijker dan ‘hoe het hoort en dogma’? En waarom kan je bij spirituele of yoga retraites vaak zelf niet kiezen wat je wilt eten maar wordt je vaak gedwongen om veganistisch te eten?).
→ Waarin talloze docu’s je proberen te overtuigen hoe het hoort en wat het beste is, van keto naar plantaardig (maar follow the money, er zitten altijd belangen of een verborgen agenda achter) en waarin we massaal aan de groene smoothies en bleekselderijsap zitten..
→ Waarin mensen steeds vaker schaamte kunnen ervaren over de voedingskeuzes die ze maken en waarin people-shaming, pesten en heftige commentaren op social media steeds vaker voorkomen wanneer mensen een foto plaatsen van wat ze eten… Want je doet het altijd verkeerd, hoe je ook eet. Want je bent niet lief voor het milieu of juist te lief, je geeft niets om de dieren of juist teveel om de dieren en te weinig om jezelf, je eet brood en dat is weer verkeert of je eet teveel fruit en dat is weer te gezond, je dicht je slagader of creëert een mindset die veel problemen heeft rond voeding en misschien is het wel dat de lokale slager teveel of juist niets aan je verdient. (En ja, het ‘doe zoals ik anders doe je het niet goed’ & indoctrinatie en dogmatisme dat gebeurd in alle leefstijl- en dieetkringen, van keto, veganisme, yoga, spiritualiteit, gezondheidsfreaks, paleo, carnivoren, gaps, etc. etc.. Het is soms meer een cult mindset dan dat het echt gaat over je gezondheid in allerbreedste zin van het woord.)

Maar goed. Be the Rebel.

In die wereld roep ik dat je moet eten zoals de natuur het bedoelt heeft. Dat je moet eten zoals je overgrootoma at. Dat je moet eten voor je mentale gezondheid en niet alleen je lichamelijke gezondheid, want het is met elkaar verbonden. Dat je moet eten wat past bij jouw eigen biochemische individualiteit (biochemische individualiteit is het concept dat de voedings- en chemische samenstelling van elke persoon uniek is en dat voedings- en andere behoeften daarom van persoon tot persoon kunnen verschillen. Mensen hebben unieke biochemische profielen op basis van hun eigen genetische structuur, voeding en omgeving).
En dat voor veel mensen daar dierlijke producten bij horen, vooral als je kampt met mentale of psychische struggles, stress of trauma.
Dat voornamelijk plantaardig eten helemaal top is, maar mét toevoeging van wat dierlijk voedsel zoals vlees, vis en ei (het heet in het Engels niet voor niets plant-based: dus planten als basis & als grootste onderdeel, en dus niet vegan: enkel en alleen planten).
Dat er een opvallende stijging is de afgelopen tientallen jaren van mentale én lichamelijke klachten sinds we steeds meer zijn gaan eten volgens pakjes, zakjes en ‘de nieuwste studies’ en hoe het nu weer ‘hoort’.
En dat er steeds meer problemen ontstaan hoe meer wij ons van de natuur, en onze eigen natuur, afkeren.

Lichamelijke klachten en mentale en psychische struggles.

Voor veel mensen starten de mentale en lichamelijke klachten als ze een tijd vegan eten (of een ander strikt (eliminatie) dieet volgen). In het begin voel je je misschien lekker, goed en gezond, maar je bent niet de enige die na een paar maanden (of een paar jaar) ineens serieuze klachten krijgt. Waarbij je minder lekker in je hoofd zit, je minder goed kan concentreren, problemen krijgt met hormonen, emoties, depressie, haaruitval, angsten, vitaminetekort, allergieën en veel meer..
Of waarbij de suikerpieken door vooral leven op fruit, groenten, weinig vet en proteïne bijdragen aan disbalans in je humeur, angsten, depressieve gevoelens en het aankomen in gewicht. Of juist in moeheid na het eten, verlaging in je energie, ‘hangry’ zijn of snaaitrek krijgen.

En hoe zit het met je pit, je vuur, jezelf zijn?
Ben je energiek, heb je zin in het leven? Zit je vol passie?
Voel je je vuurtje knetteren vanbinnen?
Of ben je wel heel relaxed, rustig en een (bijna) weeïg en flauw mens geworden?

Er zijn mensen die het super goed doen op een rauw en veganistisch dieet, of juist een dieet dat bestaat uit weinig vet en hoog is in koolhydraten. Maar een groot deel van de mensen doet het juist super goed op een dieet dat vooral bestaat uit vetten, planten en dierlijk voedsel. Volg dus niet de laatste hype, of dat ene dieet dat een influencer aanprijst, of dat dieet uit een documentaire. Maar voel wat goed voelt voor jou en jouw lichaam en waarbij je je écht volledig gezond voelt, mentaal én lichamelijk. Ook na één jaar. Of 5 jaar. En vergeet niet dat eliminatie diëten enkel dat zijn: een dieet om te elimineren voor een korte periode, vaak voor maar 1 á 2 maanden. Dus voeg na 1 á 2 maanden dan ook weer voedingsgroepen toe! Tenzij je echt een allergie of intolerantie hebt, en zelfs daarvan ben ik overtuigd dat het vaak verholpen kan worden. Een dieet dat allerlei voedingsgroepen uitsluit daarvan mag je twijfelen hoe gezond het voor je is.

Als jij vegan of paleo of wat dan ook eet en het werkt goed voor jou, je hebt helemaal geen klachten, je zit lichamelijk lekker in je vel, je voelt je mentaal goed en hebt geen psychische klachten én het werkt voor jouw persoonlijke biologische behoeften, ga dan vooral zo door!

Ik kom enkel op voor kritisch denken, voor het luisteren naar je mind en lichaam, voor biochemische individualiteit, voor het flexibel zijn als iets niet voor je werkt, voor voedsel diversiteit i.p.v. restricties en voor het vinden en omarmen wat wél voor jou werkt ondanks wat anderen allemaal zeggen, maar waarbij je tegelijk anderen en hun keuzes respecteert. Ik kom op voor mensen met mentale en psychische klachten en laat zien wat jij zelf kunt doen om je beter te voelen. En ik sta voor genieten, weer wat meer loslaten, plezier hebben in eten en meer vertrouwen op onszelf. Om te kunnen kijken naar een kom havermout en gewoon denken “dat is havermout, lekker!”.

Het redden van de wereld.

Alleen veganistisch eten gaat de wereld niet redden en je kunt óók als je vlees of vis eet zo enorm veel andere dingen doen om jouw steentje bij te dragen aan een gezondere en betere wereld. Door eerst voor jezelf te zorgen, door andere dingen te doen die bijdragen aan het milieu en door met je geld te stemmen. Als jij vaker vrije uitloop en biologisch koopt dan komt daar meer vraag naar.
En door terug te keren naar hoe de natuur het bedoeld heeft, hoe het voor ons als mens bedoeld is.
We moeten de natuur herstellen en de natuur = weidse en ruige velden en bossen waarin de dieren wild en vrij leven zoals zij van nature leven. In de natuur. Waarin wij steeds meer gaan leven zoals wij van nature leefden. Weer meer in de natuur. En ik geloof dat dat mogelijk is als we met z’n allen iets minder vlees eten elke dag, voor betere kwaliteit kiezen (dus nee, niet stoppen maar iets minderen. Eet bijvoorbeeld 150 gram i.p.v. 200 gram ;-)) en het hele dier gebruiken i.p.v. alleen het biefstukje.. (dus ook bottenbouillon, orgaanvlees etc.).

Supplementen alleen zijn geen vervanger voor echt eten wat je lichaam nodig heeft. En nee. Ik ben niet ‘pro-vlees’ en ‘anti-milieu’. Ik ben vóór leven zoals de natuur het bedoeld heeft. Ik droom van ruige weidse velden en bossen waarin ik kan verdwalen en waar dieren kunnen leven zoals het hoort. En ja, dat kan betekenen dat je om de dag een stukje vlees eet. Of 1x per week, of elke dag. Wat wilt Jouw lichaam? Wanneer zit je goed in je vel? Wat werkt voor jouw mentale gezondheid? Wanneer heb je geen klachten en voel je je helemaal goed en jezelf?
Wanneer voel je je vrij? In je lichaam, in je hoofd, in het leven?

Je bent niet minder, slechter, niet compassie-vol of minder spiritueel als je eet voor je gezondheid en wat je lichaam verlangd. Pas op dat je niet valt en verstrikt raakt in de dogma’s.

Je vind altijd bewijs voor dat wat jij wilt vinden.

En al die nieuwe kennis is niet per se de waarheid, hoe het het beste voor ons en de natuur is en de meest gezonde oplossing. Elk wetenschappelijk onderzoek (én media bericht) kan beide kanten ondersteunen.
Wil je bewijs dat eieren slecht zijn? Dan ga je dat vinden.
Wil je bewijs dat eieren goed zijn? Dan ga je dat vinden.
En alleen jij kan voor jouzelf en jouw lichaam bepalen wat jouw waarheid is.

Want kijk eens waar we staan. Zijn we zoveel gezonder, lichamelijk, mentaal en spiritueel, dan 100 jaar geleden? Ja, de medische wereld is gegroeid en we leven langer dan ooit, maar in wat voor conditie?

Gezonde mensen creëren een gezonde wereld.
Je kunt met de natuur meewerken of tegen de natuur in vechten.
Maar de natuur wint altijd.

Ja-Maar.

Nu kan je denken, “Ja maar Bianc, dat klinkt leuk allemaal, maar als alleen jij en ik dit doen dan is dat niet genoeg, dan heeft dat geen impact”. Ja dat klopt, maar als je het niet doet omdat je denkt dat het toch niet uitmaakt en afwacht tot hele landen hiervoor kiezen voordat je ook zo gaat leven, dan gebeurd er inderdaad niks. Het begint bij 1 persoon. Het vuurtje gaat zich langzaam verspreiden.
Maar als je niets veranderd dan veranderd er ook niets.
En pas veranderen als andere mensen ook veranderen dat is de macht buiten jezelf leggen en niet datgene doen wat jij belangrijk vind.
En uiteindelijk ben je dan weer aan het volgen.

 

Wil je hier meer over weten of struggle je met je voeding (of met je gezondheid, het volgen van je hart, breken met labels, hokjes en dogma’s en kiezen voor jezelf)? Dan is mijn membership The Journey wat voor jou! Ga dan hierheen om je vrijblijvend aan te melden voor de wachtlijst van mijn The Journey membership.

 – De Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?

0
Bianca Wieman
Menu