Over stress

Over stress

Steeds meer mensen zitten niet lekker in hun vel, lopen vast en voelen zich overwhelmed of geleefd. Ze weten niet echt wat ze willen, volgen niet hun hart, zitten vast in “hoe het hoort en wat er van hun wordt verwacht” qua gedrag en levenskeuzes. En steeds meer mensen krijgen klachten, zowel lichamelijk als mentaal, zoals symptomen of gevoelens van bijvoorbeeld stress, angsten, gespannenheid, burn-out of depressie.

Het kan voelen alsof je eigen wilde inner nature een klein beetje doodgaat. En diep van binnen weet je dat er meer moet zijn dan dit. Dat betekent niet dat er iets mis met je is. Het betekent alleen dat je (in meer of mindere mate) verwijderd bent geraakt van jezelf en dat je waarschijnlijk de terugweg niet meer kunt vinden.

Je continue gestrest voelen lijkt wel het ‘nieuwe normaal’, maar toch voelt het niet goed en voelt het niet als vooruitgang. Je bent echt niet alleen in jouw gevoel. Er zijn steeds meer mensen die vastlopen, zich gestrest voelen, overwhelmed zijn en voor wie het soms allemaal even teveel wordt.

Je vaker wél dan niet zorgen maken om werk, geld, relaties of je gezondheid.
Niet lekker in je vel zitten.
Te drukke en volle dagen, teveel werkdruk, teveel van jezelf moeten (en vinden dat je alles moet kunnen).

Malen en piekeren en een ‘vol’ hoofd hebben.
Regelmatig angstig zijn of je down voelen.
En het moeilijk vinden om om te gaan met je gevoelens, emoties, je eigen gedrag of het gedrag van andere mensen….
Dit komt bijna iedereen wel bekend voor.

Het geeft allemaal stress en onze gedachten en emoties beïnvloeden onze gezondheid.
Je wilt je niet meer zo voelen, maar je weet niet waar je moet beginnen en je komt maar niet vooruit. Stress vreet je energie en hoe langer je stress ervaart, hoe meer roofbouw je pleegt op je lichaam en geest. Uiteindelijk, als je te lang roofbouw pleegt op je lichaam en geest, kan de stress langzaam overgaan in overspannenheid. En die overspannenheid kan langzaam overgaan in een burn-out.

Stress, ook milde constante stress, is de grootste veroorzaker van veel problemen, klachten en ziekten.
Je kunt ‘alles goed doen’ (je gaat naar yoga, leest de nieuwste mindset boeken, eet gezond, je probeert te mediteren, je bent altijd positief en zegt netjes je affirmaties op naar jezelf) en dan nóg kan je niet lekker in je vel zitten, heb je klachten en voel je je niet zo gelukkig, vrij en relaxed als je zou willen. Ondanks dat je ‘alles misschien wel goed doet’ kan je nog steeds continue stress ervaren, door o.a. je gedachten, emoties en onderdrukte gevoelens. Het slaat zich op in je lichaam en dat beïnvloed je mentale en lichamelijke gezondheid. We ervaren namelijk niet altijd alleen maar stress van buitenaf, maar ook vaak stress van binnenuit.

Wanneer je weer lekker in je vel wilt zitten, dan werkt het niet om alleen maar aan je mindset te werken of over je problemen te praten, of alleen maar meer te bewegen of alleen gezond te eten. Of om dingen even tijdelijk uit je agenda te schrappen. Vaak zit het probleem of de onbalans niet alleen in hoe en wat je denkt, hoe je je lichaam behandeld of wat je doet. Je mind en lichaam werken met elkaar samen en ze hebben effect op elkaar. Alles staat met elkaar in verbinding, dus je moet naar jezelf gaan kijken als een geheel. Naar je mind, je lichaam, je geest en je hart maar óók hoe je levensstijl en je leven eruit ziet. Je moet werken aan het totaal plaatje.

Je kan de stress die je nu ervaart proberen te zien als de start van een nieuw begin.
Het is een moment in je leven waar je rustig mag gaan nadenken over wat jij nu eigenlijk wilt, hoe kan je leven op jouw manier? En wat houd dat dan in? Het is een periode in je leven waarin je bewust kunt kiezen om uit de ratrace te stappen en te kiezen voor meer rust, vrijheid en liefde op een manier zoals bij jou past. Ja kan gaan oefenen om inspanning en stress af te wisselen met ontspanning en rust. Je kan jezelf gaan aanleren om beter voor jezelf te zorgen door gezonder te eten, meer te slapen, meer te bewegen. Je kan gaan leren luisteren naar je hart en vaker doen wat je altijd al wilde. Je kan je mindset, je ‘regels & verwachtingen’ en je perfectionisme onder de loep nemen.
Je kan gaan oefenen met betere grenzen te stellen, aangeven én te houden.
En je mag vooral gaan oefenen met loslaten.

Wil je graag dat ik een stukje naast je meeloop? Stuur mij dan gerust een mailtje, of lees wat ik voor jou kan betekenen bij werk met mij.

Wil je graag zelf aan de slag op jouw tempo? Kijk dan eens bij The Journey.

 


 

– De Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?

0
Bianca Wieman
Menu