Over posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Over posttraumatische stressstoornis (PTSS)

 

Trauma creates change you don’t choose.
Healing is about creating change you do choose. – Michelle Rosenthal

 

Wanneer je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt dan ziet het leven er ineens anders uit. Het voelt anders. Jij voelt je anders. Je lichaam voelt strak en gespannen, slapen gaat moeilijk, je hoofd vertrouw je niet meer helemaal en de beelden en gedachtes die je hebt, daar wil je het liefst nu meteen vanaf.

Jij bent je PTSS niet. Maar op dit moment in jouw leven voelt dat misschien niet zo en slaat het je neer, elke dag opnieuw. Of misschien ben je al bezig met je herstel en gaat het steeds beter met je. En ook al is PTSS nu een onderdeel van je leven, het is géén life sentence. Maar op dit moment in je leven beïnvloed het jou. Het beïnvloed je hele leven. Je slaap, je relaties en je gezondheid, je werk en huishouden. Je mindset, hoe je over jezelf denkt.

Wanneer je rustig meer in contact komt met je lichaam, goed luistert naar je lichaam, erkend wat je hebt meegemaakt, accepteert waar je nu staat, jezelf tools aanleert om jezelf een gevoel van rust, controle en veiligheid te geven en werkt aan je herstel – stapje voor stapje – dan komt jouw herstel met de dag dichterbij.

Ik geloof dat er een meer holistische en totaal-behandeling nodig is, waarbij er zowel wordt gekeken naar fysiek, mentaal, emotioneel als zingeving. Ook is er heel veel wat jij zelf kunt doen (of juist laten) om te herstellen van PTSS.

De afgelopen jaren heb ik meerdere mensen met PTSS ontmoet. Ik ben de vrouw van een militair en ik ben het type dat komt BBQen op de kazerne in de zomer, dat meegaat naar het afscheidsetentje van mijn man zijn buddy. Ik ken het wereldje en heb 2 uitzendingen meegemaakt. Als vrouw van een militair ontmoet ik regelmatig (oud) militairen en veteranen die na hun uitzending naar een oorlogsgebied met PTSS strugglen, of gestruggled hebben. Mijn opa heeft een erg pittige uitzending gehad, waarvan ik ook als kleindochter heb ervaren hoe dat kan doorvloeien in de rest van iemands leven en wat voor impact het kan hebben op de directe omgeving. Ruim 6 jaar geleden ben ik voor het eerst begonnen met het individueel begeleiden van een oude vriend met PTSS, in de zwaarte van de storm, toen ‘de shit aan was’. Ik heb ervaren dat hulp regelmatig tekort schiet en er is regelmatig weinig (of niet voldoende) nazorg.

Wil je graag dat ik een stukje naast je meeloop? Stuur mij dan gerust een mailtje, of lees wat ik voor jou kan betekenen bij werk met mij. Samen gaan we proberen om je huidige struggle met PTSS als de start van een nieuw begin te zien. Het is een moment in je leven waar je de tijd mag nemen voor jezelf. Ik loop met je mee, we doen het samen. Je staat er niet alleen voor.

Wil je graag zelf aan de slag op jouw tempo? Kijk dan eens bij The Journey.

 


 

– De Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?

0
Bianca Wieman
Menu