Over gewoontes veranderen, nieuwe dingen leren en doorzettingsvermogen en discipline

Over gewoontes veranderen, nieuwe dingen leren en doorzettingsvermogen en discipline.

Je kunt allemaal goede ideeën en voornemens hebben, weten waar je heen wilt en hoe je je graag wilt voelen. Je kunt héél graag willen, maar toch kom je maar niet verder en loop je vast.

Dat betekend niet per se dat je niet graag genoeg wilt of dat het niet bij je past. Maar het kan heel goed liggen aan je onderbewustzijn. Je gewoonte-gedrag en gewoonte-gedachten.

Mensen zijn namelijk gewoontedieren en het kost moeite om te veranderen. Je hoofd sputtert dan tegen (die houdt niet van verandering en wilt jou veilig houden) en het komt met allemaal gedachten, smoesjes en redenen waarom je vandaag tóch niet dat ene wilt doen wat je je had voorgenomen. En die gedachten en weerstand kan zo sterk zijn dat je eraan toe geeft en daarna neem je je stellig voor: morgen dan doe ik het wel! Maar morgen gebeurt het weer. En ondertussen ben je teleurgesteld en boos op jezelf en heb je weinig vertrouwen in jezelf.

Om gewoontes te veranderen en vol te houden of bijvoorbeeld iets nieuws in je leven te brengen en dat te blijven doen… daar heb je doorzettingsvermogen en discipline voor nodig.

Hoe kan je nou vasthoudend zijn en doorzettingsvermogen en discipline krijgen?
Dat vind ik zelf ook nog lastig en ik oefen daar nog veel mee. Vroeger nam ik mij van alles voor maar ik stopte altijd en ik snapte niet waarom. Ik dacht dat ik gewoon geen discipline had of dat datgene dat ik wou niet bij mij paste of niet voor mij was weggelegd.

Nu weet ik dat je hersenen het gewoon niet fijn vinden als je dingen in je leven veranderd, ze hebben het liefste hetzelfde gedrag en dezelfde dingen en situaties, elke dag opnieuw. En je hersenen willen je veilig houden, nieuw gedrag betekend ‘onveilig’. En dat is een reden waarom het lastig is om nieuwe gewoontes aan te leren of veranderingen in je leven door te voeren. Maar het is niet onmogelijk, iedereen kan het (doorzettingsvermogen en discipline aanleren). Jij ook.

Dat aanleren en trainen van doorzettingsvermogen en discipline doe je stapje voor stapje. Het is moeilijk, vooral in het begin, want je moet leren om dat stemmetje in je hoofd niet serieus te nemen en om dan tóch te doen wat je je had voorgenomen. Je gaat weerstand voelen, soms erge, ook lichamelijke, irritatie. Maar blijf doorzetten. Zo oefen je zelfdiscipline en zelfvertrouwen.

Hoe doe je dat dan?
→ Bedenk wat je graag wilt veranderen of aanleren. Kies 1 ding uit per keer. Bijvoorbeeld elke dag mediteren.

→ Ten eerste. Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik dat?
Wil je dat omdat jij dat zélf super graag wilt? Omdat je gelooft dat mediteren jou veel goeds kan brengen?
Of wil je mediteren omdat je denkt dat je dat moet willen? Omdat je iedereen om je heen dat ziet doen, of op insta iedereen dat ziet doen? Waarom doe je wat je doet?

→ Je mindset is ook heel belangrijk. Het is een groot verschil of jij tegen jezelf zegt ‘ik kan dat niet’ en ‘ik houd dat nooit vol’ dan wanneer je tegen jezelf zegt ‘ik ga dat proberen want ik denk dat ik dat wel kan’.

Stapje voor stapje… Dan kom je er ook.
Omdat je hersenen teveel veranderingen niet leuk vinden moet je ervoor zorgen dat je het je hersenen zo fijn en makkelijk mogelijk maakt. Dat doe je door kleine stapjes te nemen, het zal bijna voelen alsof je niks doet en dat is soms best irritant. Maar dat werkt het beste!

→ Commit jezelf eraan dat je de komende 30 dagen (of tot wanneer het als een gewoonte voelt) élke dag 3-5 minuten mediteert. Meer niet, alleen dat. Je hoeft niet gelijk 20 minuten te mediteren, je kunt beter elke dag kort mediteren dan eens in de paar weken meteen heel lang… Of helemaal niet.

En het is al helemaal vragen om gedoe en opgeven wanneer je 3 dingen tegelijk wilt veranderen.
Stel je wilt 3 dingen toevoegen of veranderen in je leven: mediteren, breathwork en jounalen. Dan is het verstandig om met 1 ding te beginnen, bijvoorbeeld het mediteren. Doe dat de komende 30 dagen elke dag voor x minuten. Na 30 dagen of op moment dat het als een vaste gewoonte voelt, dán voeg je 2e gewoonte toe en ook die ga je eerst 30 dagen lang doen voordat je de 3 gewoonte toevoegt.

→ Soms lijkt het alsof je niet vooruitkomt omdat het voor je gevoel zo lang duurt, maar je kan beter stapje voor stapje veranderen zodat het een vaste en duurzame gewoonte wordt. En de kans dat je het volhoud is zo vele malen groter.

→ Maak het makkelijk en leuk voor jezelf. Kies het juiste moment op de dag: welk tijdstip is voor jou het fijnste en verstandigste zodat je het het makkelijkste volhoud? Voor de een is dat meteen na het wakker worden, voor een ander kan s’avonds het fijnste zijn. Kies het moment op de dag dat het beste bij jou en je leven past.

→ Maak bijvoorbeeld een afvink checklist. Het klinkt super kinderachtig maar werkt als een tierelier!
Ik heb een checklist waarop ik elke dag afvink wat ik heb gedaan. Een paar dingen die op mijn checklist staan zijn bijvoorbeeld journalen, breathwork, koud douchen en 10.000 stappen per dag. Elke dag zet ik een vinkje bij wat ik heb gedaan, elk vinkje staat voor 1 punt. Dus als ik vandaag journal, een breathwork oefening doe, koud douche en 10.000 stappen zet ‘verdien’ ik 4 punten. Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik bij 170 punten mijzelf trakteer en wat leuks ga doen om mijzelf te belonen en stil te staan dat ik zo goed bezig ben en trots mag zijn op mijzelf. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn (of überhaupt geld te kosten). Je kan jezelf trakteren door een bios te pakken, een lekker en bijzonder recept uit te proberen of naar iets te gaan wat je heel leuk of interessant vind en wat gratis is.

Het is ook verstandig om erover na te denken of er dingen zijn in je leven die je niet leuk of fijn vind?
Kan je die uit je leven halen en hier een gezond ritueel, zoals mediteren, voor in de plaats brengen? Begin je bijvoorbeeld altijd je dag op je telefoon en zit jij het eerste uur nadat je wakker bent al te scrollen door je insta? En vind je dat eigenlijk niet zo fijn, maar lastig om mee te stoppen omdat het een gewoonte (of verslaving) is?

Bedenk dan wie en hoe jij wilt gaan worden…. Hoe wil je over een half jaar zijn? En zal jouw toekomstige zelf ook elke ochtend starten met insta? Maak met dát in je achterhoofd de keuze wat je nu weghaalt of verminderd in je huidige leven.

Je kunt de gewoonte dat je elke ochtend start met social media vervangen voor een paar minuten mediteren (en daarna je andere nieuwe gewoontes doen als je zover bent). En als je dat hebt gedaan dan ga je pas kijken op je telefoon. Zo doe je  iets dat goed is voor jezelf nu én werk je aan je toekomstige zelf.

→ Het is belangrijk dat wanneer je veel stress ervaart, niet lekker in je vel zit, je veel zorgen maakt, overspannen bent of erger, dat je mild en lief bent voor jezelf. Nieuwe gezonde dingen in je leven toevoegen voor je lichaam en mind is super goed voor je en één van de manieren om goed voor jezelf te zorgen. Maar lief zijn voor jezelf is hierin ook heel belangrijk. Houd vol, je kunt het!

→ En heb je toch een keer een dagje dat je het niet hebt gedaan? Weet dan dat een keertje niet gedaan letterlijk dat betekend: ‘een keertje niet gedaan’. Alleen je gedachten gaan er dan van alles van denken en plakken er allemaal labels zoals ‘goed of fout’ op. Je gedachten betekenen niks en als je je gedachten altijd voor waar aanneemt dan maak je het onnodig veel zwaarder. Morgen is er weer een dag.
(Tenzij je wel heel vaak een dag overslaat, dan mag je wel wat strenger zijn naar jezelf en je minder laten meeslepen door het ‘ik heb geen zin’ stemmetje in je hoofd).


Uiteindelijk is het echt een kwestie van doen. Het is echt een kwestie van elke dag doen…
Ook als je geen zin hebt. Ja sorry, ik kan er niks mooiers van maken. 😉
Je gaat, vooral in het begin, vaker geen zin hebben dan wel zin.
Maar je moet doorzetten, zin maken en gewoon doen.
Dus ook hierin is er geen magic pill, alleen maar ‘open deuren en oude wijsheid’.
Maar het is het allemaal zo waard.

Uiteindelijk, sneller dan je nu denkt, gaat het je echt heel veel brengen.

 

 

Jij kan helemaal zelf mooie nieuwe gewoontes en veranderingen in je leven brengen en jezelf doorzettingsvermogen en discipline aanleren. Ik geloof dat iedereen, ook jij, de mogelijkheid en kracht heeft ‘to (self)heal’ en om te worden wie jij Echt bent. De tools, kennis en informatie die ik aanbied helpen jou hierbij. Je hebt niet per se een coach nodig en je hoeft niet een heel 1-op-1 coachtraject te doen.
Dus wil je graag zelf aan de slag? → Binnenkort komt het werkboek hierover beschikbaar in The Journey.

 


 

– Kom in de Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?

 

0
Bianca Wieman
Menu