Over burn-out

Over burn-out

We zijn niet gemaakt om continue onder stress te staan. Maar door onze moderne levensstijl – met alle prikkels en drukte die we dagelijks ervaren- en door wat we om ons heen zien wat ‘normaal’ is en ‘hoe het hoort’ gaan we tegenwoordig vaker wel dan niet over onze grenzen heen.

Nog even doorzetten, doorbijten, hard werken, voor iedereen klaar staan…
Tot het moment van jouw breakdown.

Je lichaam is zó enorm slim, het geeft je de hele dag door signalen. Maar wanneer je niet naar de signalen luistert, niet goed in contact staat met je lichaam, of te lang niks doet dat jouw vuurtje aanwakkert en aanhoud, dan brand je langzaam op en functioneer je op je reserve energie.
Net zolang tot je uiteindelijk geestelijk, mentaal en lichamelijk opgebrand bent.

Een burn-out is letterlijk de noodrem van je lichaam dat zegt: Nu is het genoeg. Zo kan het niet langer.

Enkele jaren geleden heb ik tijdens mijn burn-out zelf ervaren dat mijn huisarts en psycholoog er vooral erg op gefocust waren dat ik even kort rust nam en dan zo snel mogelijk weer aan het werk ging. Tijdens de gesprekken met de psycholoog praatte ik vooral zelf veel maar kreeg ik van haar weinig feedback, tips en tools over hoe nu verder. En mijn huisarts wilde mij (in mijn eerste gesprek met hem) meteen al medicatie voorschrijven zodat ik mij rustiger en beter zou voelen en ik ben mijzelf tot op de dag van vandaag dankbaar dat ik dat heb geweigerd (maar doe vooral wat voor jou werkt en bij jou past).

Ik weet uit ervaring hoe een burn-out voelt.
En ik weet uit ervaring dat er meer ‘gedaan’ moet worden dan rust, medicatie en praten.

Wanneer je alleen even rust neemt, alleen een mentale behandeling hebt zoals praten bij een coach of psycholoog, of alleen van baan veranderd en daarna weer door gaat zoals je altijd al deed dan is er een grote kans dat je na verloop van tijd weer terug valt en opnieuw een burn-out krijgt. Want de reden van een burn-out is bijna altijd een combinatie van dingen. Daarom is er een meer holistische en totaal-behandeling nodig, waarbij er zowel wordt gekeken naar fysiek, mentaal, emotioneel als zingeving.

Maar ook naar je grenzen, of je voldoende aan jezelf denkt en niet alleen maar aan anderen. Of je dicht bij jezelf blijft, echt jezelf en authentiek bent, of dat je ver van jezelf en je hart en ziel afstaat.
Ook is er heel veel wat jij zelf kunt doen (of juist laten) om te herstellen van je burn-out.

Een burn-out is soms wel een stress opbouw van een paar jaar, dus je bent niet in een week hersteld. Maar wanneer je goed luistert naar je lichaam, accepteert waar je nu staat en werkt aan je herstel, dan hoeft het niet diezelfde aantal jaren te duren om weer hersteld te zijn.

 

Wil je graag dat ik een stukje naast je meeloop? Stuur mij dan gerust een mailtje, of lees wat ik voor jou kan betekenen bij werk met mij. Samen kiezen we de voor jou haalbare stappen die je helpen bij (jezelf) te komen. En te blijven.

Wil je graag zelf aan de slag op jouw tempo? Kijk dan eens bij The Journey.

 


 

– De Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?

0
Bianca Wieman
Menu