Leef de seizoenen – Herfst

Leef de seizoenen – Herfst

 

Herfst…
Blaadjes die van bomen vallen en door mijn hakken worden gepiercet, meeliftend naar betere oorden…
(Een kort gedichtje dat ik jaren geleden schreef).

 

Inleiding – Living according to Nature, made cool again….

De seizoenen wisselen elkaar altijd in een vast ritme af, maar in ons drukke leven van tegenwoordig, waar we veel binnen zitten, zijn we ons daar niet meer zo van bewust. Onze dagen zien er vaak hetzelfde uit, of het nu winter of zomer is. We leven hetzelfde, we eten en drinken hetzelfde, zijn vaak in de herfst en winter net zo druk als in de lente en zomer, en we trekken ons niks aan van ons natuurlijke bioritme. Maar daarmee vergeten we dat wij mensen onderdeel zijn van de natuur, net zoals planten, bomen en dieren. En dat het ritme van de natuur dus ook op ons van toepassing is, misschien wel meer dan je tot nu toe dacht. En dat is jammer, want elk seizoen heeft zijn eigen karakter, elk seizoen heeft iets moois te bieden om bij stil te staan en te vieren. En om gezond te blijven, of de balans te herstellen, is het belangrijk om je voeding, lichaamsbeweging en levensstijl aan te passen op de tijd van het jaar.

We weten allemaal dat alles met elkaar in verbinding staat, en dat het heel logisch voelt als je rust en kracht zoekt in de natuur. Toch blijft er een geitenwollen sokken imago omheen hangen bij die eeuwenoude natuurlijke kennis en natuurlijk en menselijk gedrag en verlangen. Maar wanneer je naar de natuur kijkt en het terugkoppelt naar jezelf en waar jij nu staat, dan vallen kwartjes op hun plek en klinkt het allemaal heel logisch.

De mens heeft, net als de natuur, ook seizoenen en cyclussen. Die worden beïnvloed door bijvoorbeeld je hormonen en je eigen cyclus, maar ook de maan kan hierin meespelen. Je hebt periodes dat je meer zin hebt in actie, mensen om je heen, meer outgoing en extravert bent (zomer), en je hebt periodes dat je meer op jezelf wilt zijn, meer behoefte hebt aan rust en meer introvert bent (winter). En als je hierop gaat letten dan merk je dat dit allemaal in ongeveer 1 maand tijd gebeurt. Daarnaast merk je dat je bij de seizoenen in de natuur, zoals de herfst en winter, je ook meer naar binnen keert. En het is heel normaal en goed om daarin mee te gaan.

Het is belangrijk om mee te stromen met de seizoenen en om te erkennen dat je die behoefte hebt. Als je hiernaar luistert, dan geeft dat een veel groter begrip in waarom je je voelt zoals je voelt, wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Het zorgt ervoor dat je op tijd je rust pakt en inzicht krijgt wat de ‘energiekere’ momenten kunnen zijn, bijvoorbeeld gecombineerd met je eigen cyclus of de maan. Het zorgt ervoor dat je jezelf beter gaat begrijpen en jezelf gaat geven wat je nodig hebt.

De natuur volgt altijd haar ritme, wat wij ook doen, en als je je hiertegen verzet, of tegen de natuurlijke stroom inzwemt, kost dat jou energie. Juist door je over te geven en mee te gaan in de ritmes van de natuur kan je je voeden met dat wat de natuur je in het seizoen geeft. Zowel qua voeding, maar ook emotioneel, geestelijk en fysiek.

Ga mee in de energie van de natuur, volg de natural flow, waar je je in de herfst en winter terugtrekt en het rustig aan doet en in de lente en zomer bruisend, vol energie naar buiten treed.

The Byrds zongen het al mooi: To everything, there is a season. (Turn! Turn! Turn! – The Byrds)

 

Geef je over aan De Herfst

Mistige bossen en gekleurde bladeren. De dagen die korter worden, de eerste herfststorm die de bomen opschoont en de gekleurde en verdorde blaadjes eraf schud en de wereld ineens een stuk kaler en opener maakt. De geur van natte aarde en paddenstoelen, vallende blaadjes.
De herfst staat voor loslaten, naar binnen keren, reflecteren, warmte en voeden.

In september neemt het zonlicht af en worden de dagen merkbaar korter. De zomer maakt plaats voor de herfst, de duisternis wint het van het licht. Het is een overgang van buiten naar binnen, van warmte naar kou en van licht naar donker. Wanneer het najaar begint, schakelt je lichaam van een dynamische zomercyclus over naar een tragere herfst cyclus en het is verstandig om je tempo hierop aan te passen.

Deze tijd van het jaar kan het soms moeilijk maken om energiek en positief te blijven. Waar de zon je in de zomer verwarmd, energiek en vrolijk maakt, zijn de dagen nu ineens donker en grijs. In de herfst heb je iets minder energie dan in de zomer. Waar je in de zomer zin had in uitjes en mensen om je heen, heb je in de herfst juist meer de behoefte om je terug te trekken. Dat kan bijvoorbeeld de feestdagen ook zwaarder maken. Als je je hieraan overgeeft loop je je eigen grenzen niet voorbij. Maar als je dus jezelf blijft pushen en net zo ‘outgoing’ en energiek wilt zijn als in de zomer, dan ga je putten uit je eigen energiereserves, die je juist nu moet aanvullen. Als je maar blijft doorgaan, rennen en pushen, is er een grote kans op teveel stress, overspannenheid en burn-out.

Als je niet helemaal in balans bent dan kan je in de donkere dagen van de herfst sneller gevoelens van eenzaamheid, verdriet, wanhoop of depressie voelen. Het kan ervoor zorgen dat je in een slachtofferrol schiet, ongevoelig raakt of je passiever voelt. Het kan er ook voor zorgen dat je het moeilijk vind om te vergeven en je flexibel op te stellen.
Door te erkennen en beseffen dat dit een meer donkere periode van het jaar is en meebewegen met de seizoenen van de natuur, en ook die van jezelf, is hoe je makkelijker de donkere tijd doorkomt.

Als je in de natuur om je heen kijkt, dan zie je in de herfst alle bomen, planten en dieren zich terugtrekken. Alleen wij mensen doen dat niet en houden ons vaste (kunstmatige) ritme en gedrag aan. En dat is eigenlijk heel onnatuurlijk.

De herfst is het ideale seizoen om uit te rusten en te ontspannen na alle drukte en werk van de zomer, om te werken aan je reserves zodat je straks, in de lente, weer meer energie hebt.
Je keert je intuïtief meer naar binnen. Langzaam aan ga je het rustiger aan doen, je naar binnen richten en je terug trekken in jezelf. Je gaat je voorbereiden en klaar maken voor de donkere en stille tijd van de koude winter.

Na al het leren, veranderen, groeien en de uitbundigheid van de afgelopen seizoenen, Is de herfst een mooi moment om te reflecteren en stil te staan bij wat je hebt bereikt of ‘geoogst’ in het afgelopen jaar. Maar ook om dankbaar te zijn voor dat wat je allemaal hebt. Denk eens na over wat je allemaal hebt meegemaakt, wat je successen en prestaties zijn. En wat ging er niet zo goed dit jaar? Ga je nog steeds de weg die voor jou goed voelt? Of zijn er dingen in je leven die niet helemaal bij je passen? Door hier bij stil te staan, ervan te leren, creëer je mooie en waardevolle lessen die weer zaadjes zijn waaruit nieuwe mooie dingen (in de lente) zullen groeien.

Het seizoen van loslaten, van laten gaan… In de herfst laat de natuur los wat het niet meer nodig heeft en maakt zich klaar voor een winterslaap, voordat het in de lente weer wakker wordt en gaat groeien. De natuur trekt zich terug. De bomen die hun bladeren loslaten. De herfst is emotioneel gezien een periode van loslaten, de tijd dat je loslaat wat jou niet langer helpt en vooruit brengt. Alles wat niet langer meer bij jou past. Hoe jij dat zelf ook kan doen: De komende maanden zoveel mogelijk ballast opruimen. Niet alleen emotioneel, maar ook letterlijk in bijvoorbeeld je huis.

 

Wat kan je verder doen?

→ Houd een dagelijks ritme aan.

→ Ga elke dag naar buiten, de natuur in. Laat de kou je je lichaam weer voelen, laat de wind je hoofd leegblazen. De makkelijkste manier om mee te gaan in de seizoenen is om elke dag even de natuur in te gaan. Als je het bos in gaat, dan zal je aan de natuur zien welke tijd van het jaar het is. En de natuur zal je laten zien hoe je het beste het seizoen kunt ‘zijn’.
En er is niets zo lekker als in de herfst het bos in gaan voor een stevige wandeling, en daarna opwarmen bij de open haard en chocomel met slagroom drinken!

→ Ga op tijd naar bed. Wanneer je je overgeeft aan het seizoen, dan zal je merken dat je in deze tijd van het jaar misschien wel graag om half 10 op bed ligt, terwijl je in de zomer pas om half 12 naar bed wilt. Geef je eraan over. Ga mee in de herfst cyclus door wat vroeger te gaan slapen en op die manier het ritme van de natuur te volgen.

→ De herfst is koud en winderig, dus is het in dit seizoen belangrijk om juist de warmte, gezelligheid, rust en regelmaat op te zoeken. Maak het knus en gezellig in huis, gun het jezelf om lekker onder een dekentje op de bank te liggen. Steek een geurkaars aan. Haal de herfst in huis: Ga op zoek naar mooie dennenappels en bladeren in het bos of zet een mooi herfst boeket neer.

→ Leuke herfst ‘rituelen’: Maak een herfstwandeling. Rooster kastanjes en marshmallows op een vuurtje. Voer de vogels. Maak verwarmende herfst soep

→ Voeding: Eet voedsel van het seizoen en zorg dat je ook voldoende eet zodat je niet koud en chagrijnig wordt (eet je voor 80 % vol). Een groene smoothie is heerlijk in de zomer maar in de koude herfst tijd heeft je lichaam meer behoefte aan warm, voedend en verwarmend voedsel, zoals stevige soepen, stoofschotel en curries in plaats van verkoelend voedsel. Vermijd dus koude dranken, bevroren fruit en ijs, veel rauwe groenten en koud eten. Bouw de verkoelende voeding af (zoals die groene en koude smoothie) en kies liever voor een bord warme havermoutpap, met bessen en noten. Vervang je lunch salade voor een warme kop soep.

→ Voeding voor in de herfst: paddenstoelen, biet, wortel, pompoen, zoete aardappel, knolselderij. Appel, zuurkool, noten, wortel, venkel en ui. Champignonsoep en uiensoep.
Verwarmende specerijen zoals peper, kaneel, kruidnagel, knoflook, gember, rozemarijn en tijm.

→ Thee: Calendula thee, gember thee, tijm, salie.

→ Speciale aandacht voor je weerstand: Probiotica, Vitamine D, gefermenteerd voedsel.

→ Lichaam: Het is ook de tijd waarin je makkelijker griep en verkoudheid kan krijgen, als je weerstand minder is, stijve gewrichten en spieren, droge huid en haar. Extra letten op je fysieke weerstand.
Kleed je warm aan, bescherm je nek, schouders, rug en voeten tegen de kou zodat je je lichaam niet onnodig aanspant. kokosolie insmeren.

→ Aromatherapie kan helpen om je energieker te voelen en je vrolijker te voelen als je down bent: Geuren die je in deze tijd bijvoorbeeld in een verstuiver kunt doen zijn pepermunt, citroen, sinaasappel, grapefruit, naaldboom, maar ook een heerlijke ‘herfst of wintermix’ van bijvoorbeeld kruidnagel, zwarte peper, kaneel, rozemarijn en eucalyptus

→ Wierook: mirre, sandelhout, jeneverbes en oakmoss.

→ Je kunt de wisseling van de seizoenen in je agenda noteren en er op die manier even extra bij stil staan.
Herfst : 21 september (herfstequinox) – 21 december (winterzonnewende).
Winter : 21 december (winterzonnewende) – 20 maart (lente-equinox).
Lente : 20 maart (lente-equinox) – 21 juni (zomerzonnewende).
Zomer : 21 juni (zomerzonnewende) – 21 september (herfstequinox).

 


 

– Kom in de Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?
Stay in touch!

 

0
Bianca Wieman
Menu