Jouw Inner Nature

Jouw Inner Nature.

In deze huidige tijd waarin we veel stress, druk en hoge verwachtingen ervaren en waarin we vooral vanuit ons hoofd leven en vaak keuzes maken vanuit ons verstand, raken we steeds meer verwijderd van onszelf. We raken verwijderd van ons gevoel en intuïtie, ons verlangen en ons hart (onze “inner nature”) en we raken verwijderd van ons Mens-Zijn en onze echte en authentieke zelf… Vaak zijn presteren, status, aanzien en succes belangrijker geworden dan plezier, genieten, het luisteren naar je gevoel en het volgen van je hart… En daardoor lopen we vaak ons gevoel, ons kloppende hart dat altijd weet wat het beste is, voorbij. Het is dus belangrijk om niet meer alleen te bedenken maar ook te voelen. En om weer in verbinding te komen met onszelf en ons innerlijk kompas.

Je hart volgen.

Het volgen van je hart is niet altijd de makkelijkste weg. Het kan enorm eng, oncomfortabel of confronterend zijn om erachter te komen en eraan toe te geven aan dat wat je écht wilt. Want misschien loop je nu wel op een compleet ander pad? Of merk je dat je erg in gevecht raakt met je ego, die het een minder goed plan vind. Of met je partner. Of misschien ben je bang wat je familie of omgeving zal vinden… Maar als je genoegen neemt met minder, met de makkelijke weg of met een oké leven, dan zal het altijd aan je blijven knagen en dan zal je je snel onvervuld voelen. En het gebeurd zelfs dat als dat wat je nu doet zover afstaat van wat je eigenlijk diep in je hart wilt, je je gestrest, ongelukkig (en zelfs depressief) kunt voelen of zelfs burn-out (of bore-out) kunt raken. Het volgen van je hart is niet altijd de makkelijke weg, maar het is wel de mooiste en fijnste weg vergeleken het alternatief… Ik heb het ervaren in mijn vorige carrière, waarin ik jarenlang met weinig plezier mijn werk deed, maar ik wist ook niet wat ik dan wel graag wou doen. Als ik moest kiezen tussen de ‘gebruikelijke banen of studies’ zat er niks tussen waar ik écht blij van werd. Ik kreeg het niet duidelijk wat ik dan écht graag wilde doen en raakte in een burn-out. Achteraf was die burn-out het keerpunt naar een leven vanuit mijn hart en out of the box-denken.

Het volgen van je hart is niet alleen belangrijk bij grote keuzes maar ook bij de dagelijkse kleine dingen… Volg jij je hart?

Luisteren naar je gevoel.

Je gevoel geeft je signalen als je niet helemaal de weg bewandeld die bij jou past.
Een paar jaar geleden kochten mijn man en ik een huis in het oosten van het land, Zutphen. Want het was toch wel verstandig om te gaan kopen met die lage rente…  Toen we het huis kochten beseften we wel dat we wel erg waren uitgeweken van onze zoekstraal… (in Amersfoort of tussen Amersfoort en Apeldoorn in). En zo waren er nog meer dingen… Het was een klushuis, maar wel iets zwaarder dan we eigenlijk wilden. Het was in een rustige woonplaats, maar wel erg rustig en dorps. Toch gingen we vrolijk het avontuur aan en in de eerste 10 maanden voelde het ook echt als een avontuur. We waren druk bezig, bijna elke vrije avond en weekend waren we samen aan het klussen, we maakten er ons huis van.
Tot het bij mij ging knagen en ik het uiteindelijk zó duidelijk voelde dat ik het wel moest vertellen. Het was wel mijn huis, maar niet mijn thuis.
Ik was daar niet gelukkig. Ik hoorde daar niet. Alles in mijn lichaam schreeuwde ‘ik wil hier niet zijn’. En dat voelt behoorlijk rot…

Je hart volgen is weleens erg onhandig, helemaal als je net met je hoofd een ‘verstandige’ beslissing hebt gemaakt zoals het kopen van een huis. Je verstand, je ego, je gedachten laten altijd luid van zich horen en overstemmen zo het zachte gefluister van je hart en de signalen van je lichaam. Maar wanneer je stil word en gaat luisteren en voelen dan kom je erachter: Is het je ego, je “hoofd” of is het je hart dat spreekt?

Als je alles hebt wat je wilt maar je bent toch niet zo gelukkig als je zou willen of verwacht had… Is dit dan wel wat je écht diep van binnen wilt, heb je dan je wensen wel met je hart bedacht? Of heb je jouw doelen, jouw wensen met je hoofd bedacht? Dacht je dat je het graag wou, zag het plaatje er mooi uit… Maar kom je er nu achter dat het toch niet helemaal bij je past, dat het een keuze was vanuit je verstand, dat je bent veranderd en je andere dingen nu belangrijker vind? Vergeet bij belangrijke keuzes niet om ook te luisteren naar je gevoel. Want geloof me… Je lichaam, je gevoelens kunnen echt signalen afgeven of je de juiste keuze maakt.

Je verlangens.

Maar weer even terug over het huis: Omdat ik maar doorging en altijd druk bezig was had ik niet door wat ik eigenlijk diep van binnen wilde en had ik ook niet door hoe ik mij eigenlijk voelde. Maar toen de klussen in het huis minder werden kwam er ruimte. En in die ruimte begon ik rust te krijgen. Te voelen. Te merken wat ik nu eigenlijk verlangde. En ik kwam erachter dat ik de keuze voor dit huis vanuit mijn hoofd had gemaakt en vanuit een gevoel van druk en angst. Vanaf de buitenkant hadden we een mooi plaatje gecreëerd. Maar er is een groot verschil of je een keuze maakt vanuit je hoofd of vanuit een hartverlangen. En hoe meer ik weer in contact kwam met mijzelf, hoe meer ik voelde dat dit geen juiste beslissing was geweest. En dat gevoel was zó sterk dat ik het uitsprak aan mijn man. Hij begreep mijn gevoel en had ook liever in de buurt van Amersfoort gewoond, maar wou niet meteen al opgeven. Samen besloten we om het even te laten bezinken en na 2 maanden een makelaar langs te laten komen om advies in te winnen wat we moesten doen om het huis verkoop-klaar te maken. Dat advies was uiteindelijk zó positief dat we de laatste klussen en verbeteringen aanbrachten en nog voor die zomer, en ook voor de uitzending van mijn man, het huis te koop zette.

10 Maanden later waren we verhuisd naar een prachtig appartement in Amersfoort, waar we nu nog steeds met enorm veel plezier wonen. En het voelde letterlijk als thuiskomen. Alles viel op z’n plek! Achteraf gezien, nu ik het zo terugloop, is het allemaal heel snel gegaan. Maar toen ik er nog middenin zat duurde het zo lang allemaal. Maar dat kwam omdat ik een duidelijk verlangen, een duidelijke wens had en absoluut wist wat ik wou. En dan duurt het lang voor je gevoel! Je hartsverlangen is subtieler dan een ‘hoofdwens’ (of vanuit je ego), maar geeft een enorme drive en kracht, dan ben je niet te stoppen en krijg je enorm veel voor elkaar. Dat heb ik zelf ook absoluut gemerkt, want door mijn verlangen had ik zoveel kracht en energie voor die laatste klussen maar ook voor het zoeken en regelen van een nieuwe woning!

Intuïtie.

We zijn tegenwoordig zo gewend om vooral vanuit ons hoofd te leven en om keuzes te maken vanuit ons verstand en denken. Maar om echt de juiste keuzes te maken die bij jou passen, om vanuit je hart te leven en een leven te creëren dat echt authentiek is en bij jou past, is het belangrijk om niet alleen ‘waar te nemen, te denken en te onderzoeken’ maar om ook te voelen en te luisteren naar je gevoel en intuïtie. Je intuïtie is je innerlijk weten of innerlijke wijsheid, een soort weten vanuit je hart, dat voorbij gaat aan rationele overwegingen. Je intuïtie is je belangrijkste bron van wijsheid en iedereen heeft het! Het is dat voorgevoel dat je soms ervaart als er iets niet klopt, dat gevoel in je onderbuik of bij je borst als er iets aan de hand is.

We leren al jong om niet te luisteren naar onze intuïtie, ons gevoel en naar wat we eigenlijk willen doen en we hebben van jongs af aan geleerd om niet te vertrouwen op ons gevoel, want het is niet meetbaar of op feiten gebaseerd. Veel van ons zijn erg afgescheiden van hun gevoel en intuïtie  en lopen op een gegeven moment vast in hun leven omdat ze niet gelukkig zijn.

Je intuïtie is niet hetzelfde als je gevoel en je emoties: Je gevoel en emoties zijn namelijk niet altijd juist of zuiver want je gevoel kan gekleurd worden door bijvoorbeeld angsten of beperkende overtuigingen (zoals vooroordelen en ervaringen uit het verleden). Je intuïtie gaat verder en dieper en het spreekt stiller tegen je dan je emoties, maar wanneer je echt luistert naar je intuïtie dan ‘weet’ je iets vanuit je hart en het is een duidelijk en sterk weten.

Met alle ruis om ons heen en door alle prikkels van tegenwoordig kan het erg lastig zijn om weer in contact te komen met jezelf en het voelt niet meer natuurlijk om te luisteren naar onze intuïtie en te vertrouwen op de wijsheid die we in ons hebben. We zijn zo gewend om ons te focussen op wat de mening van anderen is en wat familie, vrienden en de maatschappij van ons verwachten.
Maar zo zoeken we altijd buiten onszelf naar antwoorden, antwoorden die niet altijd bij ons passen. Terwijl we een innerlijke stem, een wijsheid in ons hebben die alle antwoorden heeft, weet wat goed is voor je en welke keuze je moet maken.

Het kan dus best lastig zijn om in contact te staan met je intuïtie omdat we dagelijks zo enorm veel prikkels krijgen. Ik heb zelf ervaren dat ik het bijna helemaal wegdrukte omdat ik veel in een omgeving was die erg ‘hard en zakelijk was’, erg op de feiten en waarin er veel weggelachen werd. En in plaats van bijvoorbeeld dingen uitpraten en ruimte te geven voor gevoel werd ervoor gekozen om ‘verder te gaan met het leven’ en gebeurtenissen of gevoelens te negeren. Ik heb ervaren dat ik daardoor een masker opzette, ook harder werd en mij verschool achter een masker van grappen. Daardoor raakte ik verwijderd van mijzelf en kon ik ook moeilijk bij mijn intuïtie komen.
Maar uiteindelijk komt je ware natuur altijd weer naar boven!
Misschien vind jij het ook lastig om meer in contact te komen met je intuïtie? Als je teveel denkt in plaats van voelt, de mening en verwachtingen van anderen belangrijk vind, weinig zelfvertrouwen hebt, altijd maar doorgaat en niet genoeg rust neemt, perfectionistisch bent en een behoefte hebt aan controle, dan kan het goed zijn dat je het moeilijk vind om te luisteren naar die innerlijke stem…

Ook je eigen gedachten, het vele nadenken, piekeren of malen (en onze ego) zorgen ervoor dat we weinig rust hebben en onze innerlijke stem moeilijk horen.
Je hoeft echt niet “zweverig”, gevoelig of intuïtief te zijn om weer in contact te komen met je innerlijke stem, iedereen kan dat, en wanneer je je open stelt en jezelf leert vertrouwen dan leg je de basis voor een sterk, krachtig en authentiek leven. Zoek vaker de stilte op en krijg zo rust in je hoofd om tot jezelf te komen en duidelijkheid te krijgen.


Gedachten en emoties.

“Change your thoughts and you change your world.” — Norman Vincent Peale

Hoe je de wereld en je leven ervaart is een gevolg van je gedachten, van hoe en wat je denkt. De hele dag door hebben we gedachten in ons hoofd, maar ben jij je ervan bewust wat voor gedachten je hebt? Zijn ze vooral positief of negatief?
Je gedachten beïnvloeden je leven, je gedrag, je emotie en je stemming. En wanneer je bepaalde emoties ervaart kan dat ook goed komen door de gedachten die jij hebt. Wees je er dus eens bewust van wat je denkt en hoe je tegen jezelf praat. We praten en denken namelijk vaak negatief tegen en over onszelf. En de dingen die jij tegen jezelf zegt die vormen jou, maar ze zijn vaak niet de waarheid… Het is namelijk hoe jij jezelf ziet en geen feit.
Je gedachten kunnen dus je emoties en gedrag beïnvloeden. Negatieve, niet-helpende gedachten zoals ‘ik ben niet goed genoeg, ik kan dat niet, ik ben niet slim genoeg, ik ben niet knap genoeg, wie ben ik nu helemaal etc…’ houden jou klein en houden je weg van actie, stappen die je eigenlijk wel zou moeten zetten, van jouw pad en het contact met je hart en intuïtie. Ze kunnen je letterlijk blokkeren.
Maar daarmee doe je jezelf tekort. Want je gedachten en emoties zijn namelijk niet altijd waar of zuiver. Het is niet per se de waarheid. En als jij niet aardig over jezelf denkt of niet aardig tegen jezelf praat en tegen jezelf zegt dat je onzeker bent of iets niet kan, dán ga je ook zo worden. Maar andersom werkt dat ook… Want gedachten zijn krachtig, zowel negatief als positief. Wanneer jij tegen jezelf zegt dat je iets wel kan of dat je eraan werkt dat je steeds zekerder wordt, dan wordt dat de nieuwe waarheid.

Ik heb daar zelf ook last van, het hele ondernemers-avontuur is voor mij erg uit mijn comfortzone en ik merk dat ook aan mijn gedachten en mijn emoties! De kunst is om je bewust te zijn van je gedachten en of ze positief of negatief zijn. En werk er aan, stapje voor stapje, om je gedachten te veranderen naar positieve, krachtige, liefdevolle en vrolijke gedachten. Door bijvoorbeeld meditatie, mindfullness en door vaker de natuur in te gaan en te wandelen (zet je telefoon op stil en laat hem in je tas).

Jouw energie en kracht.

Volgens de universele wetten van de natuur is alles energie. Wij zijn ook allemaal energie en dat klinkt al gauw zweverig, maar we hebben allemaal levensenergie, een creërende energie, een enorme kracht van binnenuit. En niet alleen onze spierkracht…
Positieve energie trekt positieve energie aan en negatieve energie trekt negatieve energie aan.
Als je je goed voelt en in een positieve stemming bent, vrolijk bent en lekker in je vel zit, dan kan je voor je gevoel de hele wereld aan: Dan zie je mogelijkheden, kom je makkelijk in een flow, bereik je makkelijker wat je graag wilt, maak je je minder druk en heb je Zin in je Leven! Alles lijkt vloeiend te gaan. En wanneer je je goed voelt is het makkelijker om meer in contact met jezelf en je kern te komen, te voelen wat jij écht wilt. Dan ben je liever voor de mensen om je heen, sta je meer open voor anderen en voel je meer de connectie met anderen en de wereld om je heen. En dan hebben negatieve mensen of gebeurtenissen minder snel vat op je.

Maar als je niet lekker in je vel zit en negatief bent, dan trek je dat ook aan. En dat kan heel onbewust zijn! We zijn allemaal mens en gevoelens als angst, boosheid en woede, schaamte, jaloezie en verdriet zijn nu eenmaal hele menselijke gevoelens en horen allemaal bij het leven. Maar het kan gebeuren dat ze zonder dat je het wilt eraan bijdragen dat je niet bereikt, vind of krijgt wat je graag wilt in je leven.

Om meer in lijn te komen met dat wat je wilt aantrekken is het belangrijk dat je gevoel, je hoofd, hart en lichaam hetzelfde willen en ‘uitstralen’. Wees je dus meer bewust van wat je denkt, hoe je je voelt, van de energie die je uitstraalt (je kent het vast wel: iemand zegt het ene, maar straalt iets anders uit…) maar ook in wat voor omgeving je bent en wat dat met jou doet. Want wat jij voelt en denkt, straal je uit en trek je ook weer aan.
Ga in je energie en je kracht staan…

En wees niet bang voor ‘de wildernis en duisternis” van je gevoelens en gedachten. Wees je ervan bewust, laat ze toe en zorg dat ze er mogen zijn. Dan lossen ze sneller op dan wanneer je ze wegdrukt.

Kwetsbaarheid en innerlijke rust.

Wanneer je steeds meer luistert naar je hart, de signalen van je lichaam, je gevoel en intuïtie en trouw bent aan jezelf, dan zal je veel makkelijker innerlijke rust ervaren. Geen continue twijfel en gedachten, piekeren, malen, je zorgen maken of bang zijn wat anderen wel zullen denken. Dan zal je weten wat de juiste keuze is en welk pad je mag wandelen. Dan maak je de juiste beslissing die bij jou hoort en sta je aan het begin van een sterk, krachtig en authentiek leven. Het kan erg kwetsbaar voelen om jezelf te zijn, te leven vanuit je hart en wat belangrijk is voor jou. Maar kwetsbaar zijn is absoluut niet zwak zijn.

Brené Brown schrijft hierover: 《 Kwetsbaarheid is geen vorm van zwakte, en de onzekerheden, risico’s en emoties waarmee we elke dag worden geconfronteerd zijn geen vrijwillige keus. De enige keus die we hebben is hoe we ermee omgaan. Naarmate we meer bereid zijn onze kwetsbaarheid te erkennen en omarmen, zullen we meer moed en betrokkenheid tonen; naarmate we ons meer afschermen van onze kwetsbaarheid, zullen we meer vanuit angst en minder vanuit verbondenheid handelen. “…” Perfect en onaantastbaar zijn is verleidelijk, maar menselijk gezien onmogelijk. We moeten de arena, waaruit die ook bestaat – een nieuwe relatie, een belangrijke vergadering, ons creatieve proces, of een moeilijk gesprek met een familielid-, betreden en bereid zijn onze nek uit te steken. In plaats van aan de zijlijn te blijven zitten en kritiek en adviezen te spuien, moeten we betrokkenheid tonen en onszelf laten zien. Dat is kwetsbaarheid. En dat vraagt moed. 》

Neem jouw eigen verantwoordelijkheid voor jouw leven en laat jezelf zien. Wees moedig en stel je kwetsbaar op. Het belangrijkste is om altijd te luisteren naar je hart en om te doen waar jij gelukkig van wordt, dat je kiest voor wat Goed voelt voor jou en jouw leven, en wat jou plezier geeft in je leven. En hoe meer je dat doet hoe mooier jouw leven wordt. Durf te vertrouwen in jezelf en leer jezelf steeds beter kennen zodat je steeds beter weet wat je echt wilt in je leven: Zoek de stilte op om contact te krijgen met jezelf, begin met schrijven, ga de natuur in en begin te voelen.

 


 

– Kom in de Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?
Stay in touch!

 

0
Bianca Wieman
Menu