Intermittent fasting is misschien niet wat jij nu nodig hebt

Intermittent fasting is misschien niet wat jij nu nodig hebt


Intermittent fasting is helemaal hip en het kan absoluut voordelen geven. Maar als je niet lekker in je vel & mind zit in de ruimste zin van het woord dan is het belangrijk om je lichaam en jezelf éérst een gevoel en signaal van veiligheid te geven. En jezelf eten ontzeggen als je wilt eten en jezelf strenge regels opleggen dat helpt hier niet aan mee. Intermittent fasting is daarom misschien niet wat jij nu nodig hebt.
Wat helpt wel? Behandel jezelf zoals je een kind zou behandelen. Een kind zou je toch ook niet tot 11 of 12 uur s’ochtends geen eten geven? Met evt. chagrijnige buien en hongeraanvallen als resultaat.

Het overslaan van je ontbijt vanwege tijdgebrek of het uitstellen van je ontbijt vanwege vasten kan rommelen met je stress hormonen en je bloedsuiker regulatie en dat geeft weer mentale of lichamelijke klachten en kan ervoor zorgen dat je later op de dag hongeraanvallen krijgt en onverstandige keuzes gaat maken.

Je lichaam is gek op routine! Geef jezelf dus een verwarmende en voedzame maaltijd met gezonde vetten, vezels uit langzame koolhydraten en proteïne (dat kan zoiets simpels zijn zoals bijvoorbeeld wat fruit en zoete aardappel, noten, avocado en een ei of bijvoorbeeld banaanpannenkoeken met blauwe bessen), het liefst binnen 2 uur nadat je wakker bent geworden
(en dan bedoel ik dus geen koffie met kokosolie)
.

Drink je ook koffie in de ochtend? Eet er dan wat bij, want koffie zo los drinken kan stress geven aan je lichaam vanwege de impact van cafeïne op je stresshormonen (cafeïne laat cortisol meer stijgen wanneer je koffie zo drinkt in plaats van bij een maaltijd).

Heb je tijdgebrek? Maak dan je ontbijt vooruit in de avond ervoor, of maak meteen voor meerdere dagen tegelijk. Voor elk probleem is een oplossing!

En je lichaam vast sowieso al automatisch s’nachts als je laatste maaltijd rond 6 uur s’avonds was en je eerste maaltijd rond 8 uur s’ochtends. Dat oprekken naar intermittent fasting kan altijd nog als je je helemaal goed en gezond voelt. 😉

Heb je geen trek? Tuurlijk is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Maar geen trek hebben kan ook andere oorzaken hebben zoals stress, emotie, trauma en lichamelijke oorzaken. Verdiep je eens in bitterstoffen.

Ps: Dit geldt allemaal óók voor vrouwen die hun ontbijt laat eten of overslaan en hormonale of menstruatie problemen hebben.. Er is een connectie tussen het overslaan van je ontbijt en te laat eten en o.a. pcos. Probeer het eens 2 maanden en kijk wat het voor je doet.

 

Wil je hier meer over weten of mee aan de slag gaan?
Ga dan hierheen om je vrijblijvend aan te melden voor de wachtlijst van mijn The Journey membership.

 


– De Inner Circle –

Wil je graag op de hoogte blijven en meer inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inner Circle. Je ontvangt van mij alleen waardevolle tips & inzichten waar je meteen mee aan de slag kan.

0
Bianca Wieman
Menu