Ik ben gevoelig/ hsp en daarom kan ik dat niet. Is dat echt waar of vertel je dat jezelf?

Ik ben (te) gevoelig / hsp en daarom kan ik dat niet.
Is dat echt waar of vertel je dat jezelf?

Gisteren sprak ik met iemand en de zin ‘want ik ben zo gevoelig’ viel meerdere malen. En het viel mij op dat hij niet de enige is die dat doet. Om mij heen hoor en zie ik steeds meer mensen die gevoeliger zijn, voor wie de wereld soms hard binnenkomt. Maar wat ik ook zie is dat veel van hen zichzelf daardoor kleiner maken en hun gevoeligheid soms onbewust als excuus gebruiken, om bepaalde gevoelens en situaties niet mee te maken.
Uit angst wat het kan brengen of hoe het zou gaan voelen.
Misschien wel als een soort muurtje om hun heen.
Maar dat is helemaal niet nodig.

Ik ben gevoelig/ hsp (een hoogsensitief persoon) dus….
– Ik kan dat niet, ook al lijkt het mij leuk.
– Dat is niets voor mij want ik ben gevoelig.
– Ik kan die stappen niet zetten of dat gaan proberen want ik ben gevoelig en daarom is dat niks voor mij.

Natuurlijk is het heel goed als je jezelf kent en je weet wat je grenzen zijn… Maar probeer dat wel altijd op een bekrachtigende manier te gebruiken in plaats van ‘daarom kan ik dat niet’. Woorden zijn namelijk veel krachtiger dan je denkt.

Terug naar het gesprek van gisteren:
Deze persoon wist precies wat hij graag wou gaan doen in zijn leven maar hij nam steeds de stappen niet. Al bijna een jaar wist hij wat hij graag wou maar tot op de dag van vandaag was er nog niets veranderd. Elke optie die er was, elke mogelijkheid om dingen uit te proberen en stapjes te zetten, hoe klein ook, die werden allemaal ‘afgeketst’ met de woorden ‘dat kan ik niet want ik ben te gevoelig’.
Ook al had hij het nog niet eens geprobeerd. Van tevoren besloot hij al dat het niks voor hem is ook al had hij het nog niet ervaren.
(Wanneer je niet gevoelig of hsp bent, kan je hier ook gaan denken aan: wil ik dit dan wel écht diep in mijn hart? Waar ben ik bang voor? Past dit dan wel bij mij? Wat houdt mij nou eigenlijk écht tegen?).

 

Het verhaal dat je jezelf vertelt:
Het steeds over en tegen jezelf zeggen dat je (te) gevoelig bent, wordt uiteindelijk een ‘verhaal’ dat je gaat geloven, voor waarheid gaat aannemen en waarnaar je gaat leven. En omdat dat jouw overtuiging is zie je dat steeds bevestigd in je leven. Daar is op zich niks mis mee, maar:
Helpt het je om dat leven te leven dat jij graag wilt hebben? Of houd het je eigenlijk tegen en belemmerd het je?
Je kan het verhaal dat je jezelf verteld ook zelf weer veranderen.

Probeer anders te kijken:
Daarnaast gaat het je helpen om anders te kijken: Wat kan je allemaal WEL omdat jij gevoelig bent?
Hoe kan je jezelf juist ondersteunen en daardoor krachtiger voelen omdat jij gevoelig bent? Wat heb je nodig?

Verander de manier waarop je het tegen jezelf zegt:
Ik ben gevoelig/ hsp dus dat kan ik niet of daarom is dat niets voor mij…
= Ik weet van mijzelf dat ik op dit moment gevoeliger ben, daarom is het misschien krachtiger als ik … op … manier aanpak om toch datgene te kunnen doen wat ik graag wil. Klinkt net wat beter en voelt minder zwaar met meer mogelijkheid…

Welke dingen doe jij nu in je leven (of met welke mensen omring jij je nu) die ervoor zorgen dat je je niet-krachtig voelt?
In het geval van mijn gesprek was dat het werk van deze man dat hem heel erg uitputte. Daarom kon hij minder hebben en was hij nog gevoeliger dan hij normaal is. Hij stond niet in zijn kracht. (Wanneer je niet gevoelig of hsp bent dan kan je hier ook aan ‘gewoon’ teveel stress, overspannen zijn, richting een burn-out of niet doen wat bij je past gaan denken…). In dit geval was de man ervan overtuigt dat dat puur aan zijn gevoeligheid lag.

Verrijk jezelf.
Leer jezelf tools aan hoe je beter kunt omgaan met het gedrag en de woorden van anderen, hoe de wereld tegenwoordig is, en je eigen gedachten, emoties en gevoelens. Zodat dit je minder uit het veld slaat.

 

Natuurlijk is het waar dat in deze tijd meer mensen gevoeliger zijn (of is de wereld gewoon steeds harder aan het worden?).
Maar ik geloof er echt in dat je het dan als jouw Kracht mag gaan inzetten (en mag gaan werken aan je grenzen om te voorkomen dat je je niet-krachtig voelt).

En dat je nooit moet vergeten om te luisteren naar je hart, naar dat wat jij écht wilt. Want maar al te vaak zorgt het ‘verhaal’ dat jij jezelf verteld ervoor dat je niet datgene bereikt, voelt en meemaakt waar je zo naar verlangt.
Dat wat jij graag wilt is ook voor jou bereikbaar. Maar dan moet je wel je verhaal aanpassen.

X Bianca

 


 

– Kom in de Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?

 

 

0
Bianca Wieman
Menu