Geluk is als golven in een zee

(Dit is een hoofdstuk uit de Minicursus Be Fearlessly Authentic)

Geluk is als golven in een zee.

Het recept voor geluk bestaat uit meerdere ingrediënten, enkele daarvan zijn bijvoorbeeld je instelling en je mentale weerbaarheid, je sociale contacten, je werk en of je voldoende geld hebt om fijn te leven. Of je een doel hebt en je je passie volgt, je gezondheid en voldoende balans, hoe je met jezelf omgaat en of je helemaal jezelf bent. En van sommige van deze ingrediënten heb je meer nodig dan van andere. Maar het staat allemaal met elkaar in verbinding.

We willen allemaal gelukkig zijn. Maar wist jij dat je geluk kunt oefenen en dat je geluksgevoel vooral wordt bepaald door hoe je in het leven staat? En dat jouw geluk eigenlijk maar voor een klein deel wordt bepaald door je omstandigheden?

Vaak leggen we ons geluk in de handen van een ander, in situaties of het behalen van een doel. De verwachtingen die je van iemand of iets hebt. We denken dat als we die fantastische baan hebben of die leuke partner vinden, dat ons geluk dan compleet is:
Als…. (ik mijn doel behaal) dan zal ik mij gelukkig voelen.
Als ik die goede baan krijg dan ben ik gelukkig.

Als ik die leuke partner vind dan zal ik gelukkig zijn.
Als mijn kinderen maar gelukkig zijn, dan ben ik dat ook.
Als mijn partner gelukkig is, dan ben ik dat ook.
Als ik deze opleiding haal dan ben ik gelukkig…

En natuurlijk ben je in het begin enorm blij, maar om echt gelukkig te zijn daarvoor heb je toch ook die andere ingrediënten nodig. Je moet werken aan het hele plaatje. Het gebeurd heel vaak dat iemand alles heeft maar toch niet gelukkig is… Maar weet dat jij de kracht in je hebt om ook zelf aan jouw geluk te werken en jouw geluk niet afhankelijk te hoeven laten zijn van een ander, van bezittingen, van een situatie of een doel.

Uiteindelijk zit het Echte Geluk niet in externe dingen maar in jezelf en in het hier en nu. Maar als je niet voldoende voor jezelf zorgt, het niet goed en fijn hebt met jezelf of misschien niet genoeg van jezelf houd, dan kan dat heel moeilijk zijn om te voelen, te begrijpen en accepteren.

Wanneer er een onderdeel in je leven is waar je niet blij mee bent, als je bijvoorbeeld ruzie hebt met familie, veel stress hebt of niet blij bent met je baan, dan heeft dat weer invloed op de overige gebieden in je leven. Als jij niet lekker in je vel zit, dan werkt dat door. En soms is het niet een gebeurtenis dat je ongelukkig maakt maar een gedachte die je over iets hebt. Maar je gedachte over iets is niet altijd een kloppende afspiegeling van wat er werkelijk gebeurt. En een kleine verandering in hoe je denkt kan een enorme impact hebben op je geluk.

Helaas gebeuren er ook verdrietige en negatieve dingen in ons leven, dat hoort bij het leven. Maar weet dat je uit elke situatie, hoe moeilijk deze ook is, iets positiefs of moois kunt halen. De vraag is dan “waar focus jij je op”? Waar geef je aandacht aan?
Op het negatieve, het slechte? Op alles dat fout gaat?
Of focus jij je op het positieve? Het mooie? Wat je ervan kan leren? Wat er wél goed ging?
Het is maar net hoe je kijkt…

Weet dat alles voorbij gaat in het leven, de goede maar ook de slechte dingen.

Ik geloof absoluut in een positieve instelling. Maar een belangrijke les is om “positief zijn” niet te gebruiken als een vlucht mechanisme om je gevoelens te onderdrukken of niet onder ogen te komen. Het is juist heel belangrijk om je gevoelens te voelen en ermee te kunnen zijn. Je gevoelens zijn een boodschap waar je iets mee moet. Dus wanneer je bijvoorbeeld verdriet of frustratie voelt, ga er dan mee zitten en voel de gevoelens. Wees er niet bang voor. Het is nodig om ze een plek te geven dus kom in contact met dat gevoel. Waar je op moet letten is dat je niet blijft hangen in een gevoel, het steeds herhalen van het verdriet of de frustratie. Wanneer je met je gevoel hebt gezeten mag je ook verder gaan.

Geluk is maar op 1 plek. En dat is in jezelf, in het hier en nu.

Geluk zit in jezelf. Geluk zit in de kleine dingen, in de dagelijkse dingen waar je van geniet en die mooi en fijn zijn. En het klink zo cliché maar het is hartstikke waar. Dankbaar zijn voor wat je hebt, de kleine dingen in het leven waarderen, weten hoe goed je het hebt maar ook mooie dingen hebben om naar uit te kijken zorgen er allemaal voor dat je positiever in het leven staat.

“Veel mensen realiseren zich pas tegen het einde van hun leven dat geluk uiteindelijk een keuze is.”

Enkele jaren geleden heeft de Australische verpleegkundige Bronnie Ware, die mensen op hun sterfbed verzorgde, het boek ‘The Top Five Regrets of the Dying’ geschreven. In dit boek heeft zij de dingen gebundeld waar mensen spijt van hebben wanneer ze aan het einde van hun leven zijn.

De top 5 meest voorkomende dingen waar mensen spijt van hebben:
– “Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leven. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten.”
– “Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt en er was geweest voor mijn gezin.”
– “Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn werkelijke gevoelens te uiten.”
– “Ik wilde dat ik meer tijd met mijn vrienden had doorgebracht en vooral: dat ik de vriendschappen die belangrijk voor me waren, had gekoesterd en belangrijk had gemaakt.”
– “Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan om gelukkig te zijn.”

Andere dingen waar veel mensen spijt van hebben aan het einde van hun leven:
– Teveel tijd gespendeerd aan zorgen maken;
– Je te druk maken om wat anderen van je denken;
– Het niet volgen van je passie;
– Niet helemaal leven in het moment, aanwezig zijn in het Nu, en echt genieten van mooie en geweldige momenten;
– Te weinig gereisd;
– Geen risico’s durven nemen.

De conclusie van het boek is: ‘Veel mensen realiseren zich pas tegen het einde van hun leven dat geluk uiteindelijk een keuze is.’ De les die je hieruit kunt halen, is dat als je weet waarvan mensen vaak spijt hebben aan het einde van hun leven, je ook weet wat jij NU kan doen om die spijt te voorkomen!
Blik eens terug op jouw leven en vraag jezelf eens af:  Welke van de bovenstaande ‘regrets’ ervaar jij? Werk je misschien te hard, durf je niet helemaal jezelf te zijn, maak je je teveel zorgen?

Werken aan jouw geluk is niet egoïstisch… Het beste wat jij kunt doen voor jezelf en jouw omgeving is je geluk serieus nemen. Door zelf gelukkig te zijn help je andere mensen gelukkig te worden, en andersom. En door te werken aan je geluk verbeter je je eigen wereld: jijzelf, je leven, je directe omgeving… En als iedereen dat doet dan creëren we een golf…

Niet alleen onze uiterlijke omstandigheden zoals een mooie baan, een prachtig slank lichaam of de vele mooie vakanties die je misschien kunt maken geven ons geluk. Natuurlijk helpen ze mee aan het geluksgevoel, maar uiteindelijk zit het Echte Geluk van binnen.
Want als je naar de andere kant van de wereld reist dan neem je jezelf en jouw gevoelens en gedachten altijd met je mee…

En dat prachtige lichaam? Als jij niet lekker in je vel en je mind zit dan maakt dat prachtige lichaam jou uiteindelijk niet gelukkig. Accepteer dat wat jou echt gelukkig maakt en niet dat waarvan jij wilt dat het jou gelukkig maakt. Dus stop met het zoeken naar geluk buiten jezelf en begin met het zoeken naar geluk in jezelf. De eerste stap is altijd werken aan jezelf, door bijvoorbeeld aan je mindset te werken, zelfacceptatie en zelfliefde, weten wat voor jou belangrijk is en vooral het volgen van je hart. Vind het geluk in jezelf.
Denk eens wat vaker:

“Wat maakt mij nou écht blij en gelukkig?”

“Zou ik vandaag dan dingen anders doen?”

“Neem ik de juiste keuzes en zorg ik goed voor mijzelf?”

Vraag jezelf vaker af waar je echt blij van wordt. Denk daar eens wat vaker over na en laat de dagen niet aan je voorbij gaan, volg je hart en ga dat dan ook doen! Wacht niet op het juiste moment, of later als “dit” of “dat” achter de rug is, of tot er een grote gebeurtenis in je leven komt, maar maak de keuze zelf…
Vanuit jezelf. En vanuit levenslust…

Je hoeft niet de Beste versie van jezelf worden. Je mag wel de Mooiste versie van jezelf worden en de meest volledige versie van jezelf laten zien.

Geluk is als golven in de zee, het is niet een continue gevoel, het komt en gaat net zoals de golven. Maar je kunt het gevoel wel langer leren vasthouden. En wanneer je minder geluk ervaart in je leven, weet dan dat je je toch goed kunt voelen als je dat wilt.
Door bewust te kiezen voor dat wat jij wél wilt, wat jou blij maakt, voor plezier.

En door de bewuste keuze te maken dat je gelukkig wilt zijn…

 


– Kom in de Inner Circle –

En ontvang gratis het inleidende Werkboek over Future Self Journaling.
Wil je graag op de hoogte blijven en meer inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inner Circle. Geen blabla en géén overvloed aan mail, maar alleen waardevolle tips & inzichten waar je meteen mee aan de slag kan.

Van stress naar Vrijheid, Rust, en écht Leven.
Je Vrij voelen, Leven met een Wild Hart en een Open Mind. Een leven dat moeiteloos voelt. Je sterk en energiek voelen. Weer dwalen en dromen, genieten en lachen…

Pak een kop koffie, thee, chocomel of wat je ook lekker vindt. En kom bij me zitten bij het kampvuur en let’s share hearts.

 

0
Bianca Wieman
Menu