De Basis, daar waar het allemaal mee begint (ReWild and Help/ Heal Yourself).

De Basis, daar waar het allemaal mee begint (ReWild And Help/ Heal Yourself).

Wanneer je weer lekker in je vel wilt zitten, dan werkt het niet om alleen maar aan je mindset te werken of over je problemen te praten, of alleen maar meer te bewegen of alleen gezond te eten. Vaak zit het probleem of de onbalans niet alleen in hoe en wat je denkt, of hoe je je lichaam behandeld. Je mind en lichaam werken met elkaar samen en ze hebben effect op elkaar. Alles staat met elkaar in verbinding, dus je moet naar jezelf gaan kijken als een geheel. Naar je mind, je lichaam, je geest en je hart maar óók hoe je levensstijl en je leven eruit ziet. Je moet werken aan het totaal plaatje.

De Basis is bijna altijd hetzelfde en jij hebt de kracht en mogelijkheid in jou om je weer beter te voelen, om erachter te komen wat jij wilt en jezelf weer un-stuck te krijgen. Maar dat kan lastig zijn om te accepteren, omdat het betekend dat jij zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven en verantwoordelijk bent voor wat je doet, voor wat en hoe je denkt en hoe je met je emoties en struggles omgaat. Dat betekend ook dat jij verantwoordelijk bent voor jouw gevoel. Maar als alleen jij verantwoordelijk bent voor jouzelf, dan betekend dat ook dat alleen jij jouw leven en hoe je je voelt kunt veranderen. Dat jij die macht in handen hebt. Dat betekend dat je niet meer kan denken dat alleen een ander jou kan ‘fixen’ of beter kan maken of een beter gevoel kan geven. Dat betekend dat je niet meer gedachteloos om je heen moet gaan kijken  naar wat anderen doen en dat klakkeloos volgt maar dat je ook voor jezelf moet gaan denken en niet meer moet geloven dat de ander jouw antwoord heeft.
En dat je niet meer jouw macht weg geeft in de handen van een ander.
Wees je eigen kompas en vind jouw True Northstar.

Het kan niet leuk en moeilijk zijn om dit te accepteren omdat je ook moet gaan Doen. En omdat je heel eerlijk naar jezelf moeten gaan kijken naar wat jij doet en wie je bent. Om gedrag te veranderen moet je eerlijk zijn naar jezelf. Wanneer je bijvoorbeeld  tegen jezelf zegt “ik heb geen tijd’, verander dat dan eens in “het is (op dit moment) niet mijn prioriteit”. En kijk hoe dat voelt. Voelt dat niet goed? Maak dan tijd en prioriteit. Voelt het wel goed? Accepteer dan dat je dit wilt en hiervoor kiest, leg je er bij neer, en waak ervoor om je als slachtoffer op te stellen.

ReWild And Heal Yourself.

Steeds meer mensen zitten niet lekker in hun vel, lopen vast, voelen zich overwhelmed of geleefd. Ze weten niet echt wat ze willen, volgen niet hun hart, zitten vast in “hoe het hoort en wat er van hun wordt verwacht” qua gedrag en levenskeuzes. Steeds meer mensen krijgen klachten, zowel lichamelijk als mentaal, zoals symptomen of gevoelens van bijvoorbeeld stress, burn-out, depressie of angsten. Het kan voelen alsof je eigen wilde inner nature een klein beetje doodgaat, en diep van binnen weet je dat er meer moet zijn dan dit.

We zijn gewend dat we alleen de symptomen aanpakken en niet naar onszelf als geheel kijken. Maar de oude wijsheid (ancient wisdom) leert ons dat je niet alleen je lichaam bent, of alleen je gedachten, of alleen maar je emoties en gevoel en ervaringen. Je moet jezelf als geheel zien én behandelen, en niet enkel je mindset, of alleen bewegen of praten, of alleen maar je voeding.

Een prachtig woord voor terug gaan naar de basis, naar wie jij écht bent en jezelf als geheel gaan zien vind ik Re-Wilding. Re-wilding gaat erover om weer terug te gaan naar wie je echt bent. Je menselijke gevoelens en verlangens accepteren en omarmen. Het gaat erom om vraagtekens te zetten bij de manier waarop je tegenwoordig leeft, hoe je geconditioneerd bent, en wat dat voor invloed heeft op jou en hoe het jouw fysieke, mentale en emotionele gezondheid beïnvloed. En de vraag die daaruit voortvloeit is “wat wil jij?”Je gaat weer leren luisteren naar je eigen lichaam, want je lichaam geeft je signalen en is enorm slim. Je gaat weer voelen en luisteren naar je hart, je emoties en gevoelens in plaats van ze weg te drukken en afleiding te zoeken. Je gaat weer connectie krijgen met de natuur, wat je gaat helpen om ook lichamelijk en mentaal sterk te worden. Je gaat weer leren en ervaren wat je zelf kunt doen voor een goede gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal, door bijvoorbeeld echt voedsel te eten dat voor jou werkt.  En voor de echte dare-devils, je gaat weer gehoor en ruimte geven aan de wild man of wild woman die in jou zit. Ruimte en gehoor geven aan je inner nature door nieuwsgierigheid in plaats van angst, bewustzijn in plaats van afleiding, en passie in plaats van apathie.

Rewilding leert je dat je lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel al geweldig bent. En dat het antwoord op je problemen in jou zit, in jouw eigen innerlijke wijsheid die je diep van binnen hebt.

 

Je kunt heel veel zelf doen. Hieronder heb ik enkele stappen verzameld die onderdeel maken van De Basis.
Op een later moment zal ik dieper ingaan op deze stappen.

 

1. Voeding – Eet Echt Voedsel.
Ga gezond eten een prio maken want gezondheid en helen begint ook in je buik, in je darmflora. Nieuwe onderzoeken tonen steeds meer aan dat je darmflora ook je mentale gezondheid beïnvloed, dus het gezond houden of herstellen van je darmflora is belangrijk. Wanneer je niet lekker in je vel zit of je down voelt, als je je gestrest of overwhelmed voelt of niet weet wat je wilt of moet doen, kijk dan ook eens naar je voedingspatroon. Alles hangt met elkaar samen en heeft invloed op jou en hoe jij je voelt. Dus niet alleen werken aan je mindset, je soulwork of beweging, maar óók kijken naar wat je eet. Wat je eet heeft invloed op hoe je je voelt en kan bijdragen aan je mentale gezondheid, maar het kan er ook voor zorgen dat je symptomen krijgt waardoor je niet lekker in je mind zit, last krijgt van humeur schommelingen, van je hormonen, maar ook gevoelens van enorme moeheid, depressie of angst. We maken voeding onnodig moeilijk, vaak omdat we niet intuïtief eten en niet luisteren naar ons lichaam. Ook hebben we door ons leven heen zo enorm veel verschillende ‘waarheden’ gehoord over wat gezond zou zijn. Maar het gaat er uiteindelijk om dat jij je goed en gezond voelt, zowel in je mind als in je lichaam, en dat je luistert naar wat je lichaam nodig heeft, wat die nieuwste dieethype of ook is.

Het is gewoon terugkeren naar de basis, eet datgene dat jouw over-overgrootmoeder nog zou herkennen en at. Onze voorouders waren verbonden met de natuur en ze begrepen dat een voedzaam dieet hun gezond zou houden. Het westerse dieet zit tegenwoordig vol met geraffineerde granen, maïs, suiker, soja en bewerkte voedingsmiddelen. Maar je lichaam heeft echte voeding nodig, en goede voeding is heel belangrijk voor je mentale welzijn.

Er is niet 1 juiste manier want we zijn allemaal verschillend. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou. Ga op onderzoek uit en probeer wat voor jou werkt want er is geen one size fits all plan. Eet echt eten en neem de tijd en aandacht om erachter te komen hoe voedsel jou doet voelen. Met echt eten bedoel ik:
Veel groenten en fruit, ook gefermenteerde groenten zoals zuurkool. Vlees en eieren van dieren die buiten gras kunnen grazen. Vis die vrij heeft gezwommen. Volkoren granen, peulvruchten en noten. Olijfolie, kokosolie, ghee, boter.
Oftewel voeding dat rijk is aan voedingsstoffen en waarbij supplementatie in principe niet nodig zou moeten zijn. Mocht je vooral plantaardig eten, dan is het heel belangrijk om sowieso Vitamine D en B12 bij te slikken, deze vitamines zijn erg belangrijk voor je mentale welzijn.

2. Zonlicht.
Je hebt zonlicht nodig voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Buiten zijn in de zon, ook in de winter, is altijd de beste manier om vitamine D aan te maken. Maar het is het overwegen waard om in de wintertijd extra vitamine D te nemen via een goed supplement. Dus elke dag naar buiten, weer of geen weer, en het liefst in een groene omgeving.

3. Slaap.
Je hebt een goede nachtrust nodig, voor de meeste mensen is minimaal 8 uur goede kwaliteit slaap per nacht ideaal. Het liefst ga je rond dezelfde tijd naar bed en sta je rond dezelfde tijd weer op.

4. Meditatie, breathwork en leren om je gedachten te negeren.
Elke dag mediteren en breathwork. Mediteren is een hele goede manier om je bewust te worden dat jij jouw gedachten niet bent en dat je kunt leren om je gedachten te bekijken als een toeschouwer, in plaats van erin mee te gaan of ze juist te willen wegdrukken. Breathwork leert je dat je altijd de macht hebt om jezelf weer rustig te krijgen als je momenten hebt dat je het zwaar hebt. Het begin van mediteren en breathwork kan lastig zijn en daardoor kan je gaan denken dat jij dit niet kunt. Maar je kan het wel, echt waar. Keep it simple: Begin de eerste tijd met een paar minuten per dag, maak er zo een gewoonte van die makkelijk vol te houden is.

5. Affirmaties en visualisaties.
Je hersenen zien niet het verschil tussen een echte ervaring en een ingebeelde ervaring. Dus visualiseer elke dag jouw toekomstige zelf. Wie wil jij zijn? Hoe wil jij zijn? Hoe voelt dat?

6. Verbinding met de natuur.
Ik geloof dat de natuur een enorm groot aandeel heeft in je weer beter voelen en blijven voelen, voor iedereen. Ik heb het zelf ervaren en ervaar het nog steeds en ik heb het gezien bij de mensen om mij heen. En ik heb hele mooie onderzoeken en resultaten gelezen over het effect van de natuur bij bijvoorbeeld kinderen met ADHD en bij veteranen met PTSS. Dus, elke dag naar buiten de natuur in. Ook als je niet bij een bos of strand woont kan je naar het dichtstbijzijnde park of groepje bomen gaan. In de natuur zijn en de natuur om je heen gebruiken is een ideale manier om Mindfulness te ontwikkelen.
Het minimum is echt 5 uur per maand in de natuur zijn, maar als je niet lekker in je vel zit of symptomen of gevoelens van bijvoorbeeld stress, burn-out, depressie, verdriet, angsten of trauma hebt, moet je eerder denken aan bijvoorbeeld minimaal 10 uur per maand. (Dat klinkt veel, maar het betekend niet meer dan dat je bijvoorbeeld elke zondag minimaal 2,5 uur echt het bos in gaat zonder al teveel afleiding). Ook als je nu weinig hebt met de natuur is de kans groot dat je langzaamaan automatisch een enorme liefde voor bijvoorbeeld het bos of strand gaat krijgen en snel zult merken wat het je gaat brengen. Waardoor er een soort craving ontstaat naar buiten zijn en de natuur in gaan. Het wordt geen moeten meer maar een liefde en het verlangen ernaar voel je diep van binnen.
Ben je druk en heb je geen tijd? Ga dan niet ondanks maar juist vanwege dit drukke schema naar het bos.

7. Observeren van je gedachten en reflecteren.
Buiten het leren dat jouw gedachten maar gedachten zijn en niet de waarheid of wie jij bent, is het ook goed om je gedachten te leren observeren en om te reflecteren. Wanneer je wilt werken aan je mindset (je mentale instelling) maar ook als je vastloopt, niet lekker in je vel zit, last hebt van negatieve gedachten, steeds twijfelt aan jezelf, last hebt van depressieve of angstige gevoelens: Maak er dan een gewoonte van om door de dag heen regelmatig even stil te staan bij wat je denkt en om dit op te schrijven. Zijn er terugkerende gedachten? Waar gaan ze over? Hoe praat je tegen jezelf? Is dat wat je denkt echt waar? Houd je gedachten bij in een schrift. Zo krijg je een inzicht in je gedachten, overtuigingen, blokkades en patronen en krijg je duidelijk waar je aan kunt werken.

8. Opmerken, beperken of verwijderen van de dingen die jou tegenhouden of jou negatief beïnvloeden.
Haal de ruis weg. Je wordt steeds beïnvloed door de mensen om je heen en alles wat je hoort, leest en ziet, maar wat past bij jou? Wat denk, voel en wil jij echt? Dingen die jou negatief kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld teveel naar het nieuws kijken, teveel tijd op je telefoon of social media doorbrengen of personen volgen waarvan jij het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent. Maar ook slechte relaties, negatieve vrienden en familie en bijvoorbeeld een erg rommelig huis.
Maar ook het bewust worden van eventueel vluchtgedrag zoals drinken, eten, in telefoon, gamen of netflixen is erg belangrijk.

9. Je purpose (oftewel je doel of roeping) vinden.
Je hart en ziel hebben een doel in het leven nodig, een innerlijke roeping. Iets wat je drijft en waarvoor je je bed uitkomt. Dat doel is niet per se maar 1 passie en het kan veranderen door je leven heen. En je doel is ook niet altijd per se je beroep maar het kan ook een hobby zijn. Dus wat is op dit moment in jouw leven jouw doel en passie?
Je vind jouw purpose en je ontwikkeld jouw purpose door datgene of die dingen te volgen waardoor je wordt aangetrokken. Dus door jouw nieuwsgierigheid te volgen, dat wat aan jou trekt en jouw interesse en enthousiasme heeft, want dat leidt je naar je doel. En door de passie wat je ervoor zult voelen wordt je aangezet om het te volgen.

10. Dagelijks bewegen en voelen hoe je lichaam voelt.
Minimaal 10.000 stappen per dag, maar meer is beter. Bewegen is heel belangrijk. Er zijn onderzoeken die aantonen dat simpelweg meer bewegen en sporten dezelfde effecten kunnen hebben bij mensen met depressie dan wanneer ze antidepressiva slikken. Bewegen is enorm belangrijk voor je humeur en je mental wellness.
Het is prima om te kiezen voor langdurige en rustigere vormen van bewegen, zoals lange stukken wandelen, fietsen, yoga of zwemmen. Je lichaam is ervoor ontworpen om te bewegen op een manier die het beste bij jou past. Dus kies wat goed voelt voor jou, maar beweeg hoe dan ook minimaal 40 minuten per dag in een wat steviger tempo. Probeer bijv eens 6 km te lopen binnen 60 minuten.

11. Houd beloften aan jezelf.
Creëer zelfvertrouwen, geloof en vertrouwen in jezelf door het oefenen in het houden van beloften aan jezelf. Begin klein en simpel, neem kleine stappen. Bijvoorbeeld door een maand lang op tijd naar bed te gaan.

12. Werk aan je veerkracht.
Hoe makkelijk bounce jij terug? Ervaar ook hoe belangrijk humor, lachen en minder serieus zijn helpen.

13. Her-programmeer je onderbewustzijn.
We leven en denken vooral op de automatische piloot en veel overtuigingen zijn nog vanuit onze jeugd. Alles begint altijd met bewustwording, bewustwording van bijvoorbeeld gedrag en gedachten, voordat je iets kunt veranderen.

14. Verbinding met jouw intuïtie.
Begin weer aandacht te schenken aan je onderbuikgevoel. Leer om je intuïtie te scheiden van angsten, gedrag en overtuigingen. We zijn zo gewend om keuzes vanuit ons hoofd te maken en voor het logische of gebruikelijke te kiezen, maar wat wil jij écht? Wat voelt daadwerkelijk goed voor jou?

15. Schrijf van je af (in bijvoorbeeld een journal).
Want schrijven werkt helend. Begin er bijvoorbeeld mee om elke dag op te schrijven waar je blij en dankbaar voor bent en wat er allemaal goed ging die dag.

16. Jezelf op 1 zetten.
We hebben het niet zo geleerd en we zijn het niet gewend. En voor veel mensen is het heel normaal om jezelf weg te cijferen en vooral aan anderen te denken. Maar je kunt er pas echt helemaal voor een ander zijn als je eerst voor jezelf zorgt. Jij leeft je hele leven met jouzelf, zorg dus goed voor jezelf, en wees er voor jezelf. Altijd. Wanneer je dingen doet en keuzes maakt in je leven die niet in lijn zijn met jou, wie jij bent, waar jij voor staat en in geloofd, dan is dat vaak een van de redenen waarom je vastloopt. Want je loopt dan niet met jezelf maar met de ander.

17. Minder stress
Het gevoel dat je zoveel moet, heel druk zijn en het gevoel hebben dat er te weinig uren in een dag zitten. Daar kan jij zelf echt heel veel aan veranderen. Less is more. Kijk eerlijk naar jouw dag invulling en je week invulling. Hoe vol is je agenda, wat doe je allemaal? Is het echt allemaal nodig of doe je het omdat het kan of van je wordt verwacht? Doe je het omdat JIJ het echt wilt? Geeft datgene dat jij doet jou echt vervulling en plezier? En ja, teveel leuke dingen kan ook stress opleveren. Maak ruimte voor rust.

 

→ Deze stappen gaan jou helpen in je reis om erachter te komen hoe je je weer goed kunt voelen, wie je bent, wat je wilt, wat belangrijk voor jou is, waar je tegenaan loopt en wie je wilt zijn. En dit gaat je helpen om beter in je vel te zitten.
→ Het lijkt veel, maar als je stappen met elkaar combineert dan kom je al gemakkelijk en snel een heel eind. Het geeft je meteen ritme in je dag en je week, wat vaak zo belangrijk is als je niet lekker in je vel zit. En juist dat ritme geeft je een gevoel van vrijheid.
→ Terwijl je hiermee bezig bent zal je erachter komen of er een onderdeel is dat meer aandacht nodig heeft. Of je misschien extra aan je mindset wilt of moet werken of aan het stellen van grenzen. Of je tegen oude angsten en overtuigingen aanloopt. Hoe je beter naar je intuïtie kunt luisteren. Hoe je kunt leren om lef te hebben en je hart te volgen. Hoe je kunt leren om te geloven dat overvloed en geluk ook voor jou is weggelegd. Maar dit is De Basis. En de basis moet goed zitten. Het is een levenslange leerweg en je zult echte balans zelden tot nooit bereiken. En perfectie helemaal niet. Ook zal je moeten leren accepteren dat het leven niet altijd alleen maar leuk en geweldig is.
→ Wanneer je bij mij een consult of traject volgt dan kan het heel soms voorkomen dat je misschien extra begeleiding nodig hebt in een andere vorm dan ik jou kan bieden, daarvoor zal ik je altijd doorverwijzen naar je eigen huisarts.
→ Werken aan jezelf kan betekenen dat je je soms even alleen op jezelf gaat richten en je wat meer terugtrekt. Dat is niet erg. Neem de tijd die je nodig hebt, mensen die echt van jou houden begrijpen dat.
→ Vooruitgang en groei kan betekenen dat oude patronen, gewoontes, maar ook personen misschien niet meer bij je passen. Dat is niet erg en is eigenlijk heel normaal want je groeit en daarbij verander je. Durf daaraan toe te geven zodat het niet als een anker voor je werkt en je juist tegenhoud.
→ Werken aan jezelf betekend ook triggers tegenkomen. En leren om daarmee om te gaan. Met vallen en opstaan.
→ Neem kleine stappen, zodat je kans op slagen en dus ook je succesbeleving groter is. Weet dat je altijd, elke dag, weer opnieuw kunt beginnen. En wees altijd heel eerlijk naar jezelf. Het helen en je beter voelen gaat niet in een rechte lijn en vaak  met ups en downs.
→ Dit is wat ervoor nodig is. Er is niet 1 magic pill, een makkelijke oplossing of 1 antwoord. En het antwoord ligt niet in de handen van een ander, maar in jou zelf. Het kan soms ongemakkelijk zijn maar het kan niet makkelijker of simpeler en er is geen short cut. Niemand anders kan het voor jou doen. Jij moet het zelf doen en jij kunt het helemaal zelf. En het is het echt allemaal waard.
→ Helen en de mooiste versie van jezelf worden is voor iedereen, maar niet iedereen zal ervoor kiezen. Het is een keuze. En alleen jij kan die keuze maken.
→ Je moet de mooiste versie van jezelf liever willen zijn dan het kiezen van een snelle oplossing of ervoor kiezen om je nu even snel beter voelen. En dat is misschien niet wat je wilt horen.

Wil jij echt? Of wil je het niet echt genoeg?

 

 


 

– Kom in de Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?
Stay in touch!

 

 

0
Bianca Wieman
Menu