Coaching en écht helpen gaat verder dan dure coaching pakketten en een mooie tijdlijn.

Coaching en écht helpen gaat verder dan dure coaching pakketten en een mooie tijdlijn.

 

Er is al een tijd een shift gaande  in de coaching-wereld. Omdat ik zowel in het Nederlands als in het Engels werk, volg ik ook de internationale ‘coaching-industrie’ en daar komt steeds vaker naar buiten dat niet alle Coaches zo eerlijk en zuiver zijn. Gevallen van klanten die worden geïntimideerd, de enorm hoge tarieven die worden gevraagd, Coaches die veel beloven en echt te weinig leveren. Vanuit o.a. Amerika lees ik al regelmatig verhalen van klanten die onder druk worden gezet wanneer ze een coachpakket niet in één keer kunnen betalen, of mensen die amper bedenktijd krijgen maar meteen een keuze moeten maken om een coachpakket of cursus te kopen. Het zorgt ervoor dat er steeds minder vertrouwen is in Coaches.

Ook in Nederland zie ik het laatste jaar een verandering. Jonge vrouwen van 21 die zichzelf Coach noemen. Influencers die ‘de Coach uithangen’ op Instagram. Ineens praat iedereen over dankbaarheid, mindfulness, mindset, alignment en the law of attraction. En als je echt goed oplet dan zal je merken dat iedereen elkaar nadoet. Napraat. Iedereen zegt hetzelfde. Natuurlijk is een groter bewustzijn en meer aandacht voor mindfullness en dankbaarheid geweldig in de tijd waarin we tegenwoordig leven. En natuurlijk kan een vrouw van 21 Coach zijn. Maar er hangt een vreemd smaakje aan, ik krijg er een bepaald gevoel van.

De boodschap in persoonlijke of spirituele ontwikkeling is vaak hetzelfde en het verschil zit hem in wie het overbrengt en op welke manier. Het verschil zit hem in jouw unieke stijl en de manier waarop je het brengt. Maar als je kopieert wat de rest doet, de boodschap jou niet eigen maakt, het niet zelf ook écht Leeft en niet jouw eigen authentieke stempel erop drukt, dan ben je de zoveelste vis in de vijver die roept dat je elke dag je dankbaarheidsboekje erbij moet pakken.

Persoonlijke ontwikkeling lijkt steeds meer iets om mee te pronken tegenwoordig, om te laten zien hoe goed je wel niet bezig bent. En dat komt soms mede door hoe wij, als bijvoorbeeld Coaches, het promoten op Instagram.

 

De Business Coaches schieten uit de grond.

Meestal zijn het vrouwen tussen de 27 en 35 die zelf misschien net 1 jaar ervaring hebben met hun eigen bedrijf. En zich als Business Coach neerzetten en echt torenhoge bedragen vragen voor een coaching traject of cursus. Waarbij steeds vaker zinnen klinken als:
‘Als jij hierin niet wilt of kunt investeren dan wil je blijkbaar je bedrijf niet écht laten groeien’. Of
‘ook al is het nu echt heel veel geld, weet dat je dit geld x5 kunt terugverdienen’.
En deze is ook mooi: ‘Als je vind dat dit duur is, dan ligt dat aan je money mindset en dan is dat juist een reden om te investeren hierin’.

Op social media roepen er steeds meer (Business) Coaches ‘hoe je moeiteloos 5 tot 10 duizend per maand kunt verdienen’. En omdat daar zó op aangemoedigd wordt lijkt dat ineens ook het doel en de norm te worden van iedereen. Er worden soms echt enorm hoge bedragen gevraagd voor coaching pakketten of cursussen door (Business) Coaches. Ook al doe je dit werk niet voor het geld, dan nog moet je er wel voor oppassen dat je je niet laat meeslepen door wat je om je heen ziet, door geld, veel willen verdienen omdat je denkt dat dat je gelukkig maakt, je zorgen wegneemt, om je heen al die mooie spullen ziet, en dit dan weer doorvoert in je prijzen. En het dan verkopen aan de klant alsof het normaal is en dat als de klant bereid is dit bedrag te betalen hij/zij pas echt wilt investeren in zichzelf. En ik vraag mij altijd af wie er aan het einde van de streep het rijkste achterblijft.

Er is niets mis met veel geld verdienen, maar vraag wel het juiste tarief voor dat wat je aanbied. Kijk jezelf in de spiegel aan en vraag jezelf eens eerlijk af:
Ben ik echt zo goed dat ik 3000 euro kan vragen? Is het dat product echt waard?
Kan ik echt bieden en waarmaken wat ik zeg?

→ Ja? Dan is er niets mis met je prijs.
→ Nee? Wees dan eerlijk en verlaag je prijs.


Echt goede coaching is onbetaalbaar.

Maar dat betekend niet dat we ook bijna onbetaalbare prijskaartjes aan de coaching Moeten en Willen hangen. Op deze manier begint het steeds meer een luxe te worden om jezelf te ontwikkelen.

Wanneer je ergens tegenaan loopt, wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling of bijvoorbeeld je mindset en je kwetsbaar opstelt, dan kan het zomaar zijn dat sommige Coaches die kwetsbaarheid gebruiken om er zelf, vaak financieel, beter van te worden.

Het lijkt alsof de coaching-industrie langzaam krankzinnig aan het worden is. En ik schaam mij er soms voor om mijzelf Coach of Life Coach te noemen, want ik wil hier niet mee geassocieerd worden.

Een reactie van mij die ik laatst plaatste op een post van een Canadese collega-Coach die over dit onderwerp sprak: “The coaching industry (with all the nice branded photos) is something I don’t really feel connected to and fit in anymore lately. It looks like every coach is shouting and screaming nowadays and it doesn’t make the world a more beautiful place that way. I believe we don’t help our clients when we step forward (on social media) like the way a lot of the coaches do.”

Er zit absoluut een waarheid in dat wanneer je ergens geld voor betaald, je gemotiveerder bent. Als je iets gratis krijgt dan behandel je het ook als gratis, je ziet minder snel de waarde ervan in. Als jij overal gratis freebies aanvraagt dan zal je toch minder resultaat boeken, je zal merken dat je dat gratis E-book toch niet zo behandeld als een boek waar je bijna 20 euro voor hebt uitgegeven.

En ja, voor elke euro die jij betaald, draagt de Coach (of andere ondernemer) bijna de helft af aan de belastingdienst. En van de ongeveer 50 cent die over is moeten er ook bedrijfskosten betaald worden. Dus als ik bijvoorbeeld 1000 euro netto wil overhouden per maand, dan moet ik echt minimaal het dubbele verdienen. Maar door de hoge tarieven lijkt het wel alsof persoonlijke ontwikkeling alleen nog maar voor de rijke, goed betalende mens is. Hoe kunnen we dan de hele wereld mooier maken?

 

Ben jij een Coach (of andere ondernemer) en herken jij wat ik schrijf of voel jij de druk van hoe het blijkbaar ‘hoort’ tegenwoordig?

Weet dan dat jij niet de enige bent. Er zijn echt zo enorm veel mensen die hier tegenaan lopen (bewijs voor mij is bijvoorbeeld dat het toch erg opvallend is dat er ineens zoveel money mindset cursussen en Coaches zijn die zich richten op ondernemers). Weet dat je niet gek bent. En weet, voel, dat de allerbeste manier altijd vanuit je hart is en komt.

Help vanuit je hart, bied vanuit je hart. Maak en creëer vanuit je hart. En maak je prijs vanuit je hart. Het beste bedrag is datgene dat Goed voelt, waarbij jij een goed bedrag vraagt voor de waarde die je levert, je niet laat meeslepen door hebberigheid en waarbij je ook niet jezelf tekort doet. En dat je financieel vooral streeft naar wat jij daadwerkelijk nodig hebt in de maand voor het leven dat jij wilt. En niet omdat het kan.
Want dat je als ondernemer moet groeien en meer en meer omzet moet draaien is alleen waarheid als jij dat ook écht wilt in je hart. Blijf bij jezelf, blijf jezelf, en zorg dat je echt plezier hebt in dat wat je doet.

Mensen echt helpen gaat veel verder en veel dieper dan een mooie fotoshoot voor perfecte plaatjes op social media, een hippe site en dure coaching pakketten.

→ Ben jij een Coach die dit werk doet voor het geld? Denk er dan alsjeblieft over na om een andere carrière te zoeken. Het liefst een baan waarin je niet direct werkt met het geld, leven, gezondheid, welzijn of bedrijf van andere mensen.

→ Besluit niet om Coach te worden alleen maar omdat het erop Insta leuk uitziet, je graag wilt dat mensen jouw gaan volgen vanwege je inspirerende woorden, het hip is, je denkt dat je hier goed geld me kan gaan verdienen, of je nog niet goed weet wat jouw echte levensdoel of Ikigai is. Als je dit niet vanuit je hart doet, heb je misschien geen idee hoeveel schade je juist kan aanrichten.

Als je als Coach of ondernemer jezelf neerzet als integer, eerlijk en echt. Als conscious, aware en awake… En dat jij het voor de wereld doet en om mensen te helpen, dan moet je je ook zo gedragen. Dan moet je dat ook doorvoeren in je marketing en hoe je op social media overkomt.

Als je als Coach of ondernemer wordt beïnvloed door de angstmarketing die op ons ondernemers is gericht (om te verkopen en geld te verdienen), en die dan weer doorvoert op jouw klanten… Dan creëren we een wereld vol angst.


Er zullen vast mensen zijn die denken dat ik dit schrijf omdat ik boos of verbitterd ben.

Of jaloers. Of dat ik ook veel geld wil verdienen. Of dat ik het niet leuk vind dat ik maar 239 volgers heb op Instagram. Maar dat is niet waar. Ik geef meer om vrijheid en eerlijkheid dan om geld en ik weet dat ik echt geen 10.000 euro per maand hoef te verdienen voor het leven dat ik graag wil.

Ik werk er steeds meer naar toe om juist niet op social media te zitten voor mijn werk, maar gewoon, omdat ik een leuke foto van mijn hond wil delen. Ik wordt al verdrietig en moe bij het idee dat ik hele chalenges en lanceringen moet doen en die wekenlang continue moet gaan promoten via Insta stories.

En het laatste waar ik zin in heb is potentiele klanten volgen, en dan weer ontvolgen, in de hoop dat ze mij gaan volgen en uiteindelijk klant worden.

Nee, ik heb als ambivert echt een haat-liefde verhouding met social media en ik ben juist blij dat mijn tijdlijn netjes en rustig is met de ‘maar’ 130 mensen die ik volg. In tegenstelling tot sommige andere, bijvoorbeeld, Coaches. Daaraan zie je meteen dat het een strategie is, het volgen van al die mensen.

Ik zal het misschien verkeerd zien, niet mee willen gaan in ‘hoe het tegenwoordig hoort’ en teveel zeuren of negatief zijn hierover. Maar het is gewoon niet mijn ding. En ik vind persoonlijk dat het niet netjes is, niet naar jezelf en niet naar je toekomstige klant. Maar als iedereen dit zo doet, dan wordt het normaal… Voor mijzelf ben ik erachter gekomen dat dit ook een ‘hoe het hoort’ is die ik graag aan mij voorbij laat gaan.

 

De redenen waarom ik dit stuk schrijf…

Omdat ik bang ben dat wij als mensen de hele verkeerde kant opgaan. Dat er zo slachtoffers vallen. Dat ik hoop dat hierdoor misschien de coaching industrie positief veranderd.

Dat ook ik erin ben getrapt en jou als collega-Coach en ondernemer een hart onder de riem wil steken en wil zeggen dat dit niet is hoe het per se moet of hoeft te gaan. Dat je niet alleen bent.
En omdat ook ik de ervaring heb van ‘hoge prijzen, weinig kwaliteit’ en jou daarvoor juist wil behoeden.

Ik schrijf dit omdat ik niets te verliezen heb, omdat ik de vrijheid heb om hier eerlijk over te praten. Omdat ik weet wat ik wil en weet dat dat niet veel hoeft te kosten.

Want wat betreft succes ben ik het helemaal eens met Peta Kelly haar uitspraak:
“Succes 2.0: The state at which you and your soul fist bump when your head hits the pillow each night”. Yep, ik fist bump aardig wat weg met m’n soul.

Ik weet dat ik een goede Coach ben en er zijn echt heel veel andere Coaches met mij die ook heel goed zijn, en die vast nog wel beter werk leveren dan dat ik doe. En nee, ik schreeuw het niet van de daken. En ja, op alles en iedereen is wat op aan te merken. Ook op mij.

Maar wat ik wél zeker weet is dat het gaat om de intentie van de Coach. De klik tussen de Coach en jou. Dat je meteen, vanaf het eerste moment een goed gevoel moet hebben. Dat openheid en eerlijkheid altijd voorop moeten staan. En dat Echt goede coaching, hulp, begeleiding en inzichten niet duur hoeven te zijn. Dat jij geen Coach Nodig hebt, want alles zit al in jou, jij kan het zelf. Maar een Coach kan je wel helpen en begeleiden zodat je sneller gaat en sneller daar komt waar jij wilt zijn.

 

Ben je op zoek naar een Coach?

Neem dan niet meteen de eerste Coach die je tegenkomt, of de Coach die op dit moment hip is op Instagram (is dat wat je ziet op social écht de waarheid?), maar neem de tijd, doe je onderzoek, kijk rond, stel vragen, krijg helder voor jezelf wat je zoekt en wie bij jou past. En neem de tijd om kennis te maken om te kijken of je echt bij elkaar past. Weet dat opleiding helemaal niets hoeft te zeggen. Check ook de recensies. Sommige Coaches of ondernemers plaatsen alleen recensies van kennissen en vrienden, wees hier alert op!

Maak altijd de keuze die voor jou goed voelt. Heb je ooit bij Coach A een cursus gekocht? Voel je dan niet verplicht om dan ook met Coach A een coachtraject te doen als dat niet goed voelt. Ben je blij met deze tekst en dat ik dit eerlijk ter sprake breng? Voel je dan niet verplicht om bij mij iets af te nemen.

Ga alleen met de Coach in zee waarbij je écht helemaal, vanuit je hart en tot het diepste in je tenen een JA! voelt.

En wees dan bereid om in jezelf te investeren als je de juiste persoon vindt, besef dat coaching juist een ongelooflijke investering in jezelf is om jezelf vooruit te helpen. Laat je niet intimideren of een schuldgevoel aanpraten als je van Coaches zinnen hoort als ‘als jij echt wilt groeien en investeren in jezelf dan vind je het dit bedrag waard/ dan investeer je dit bedrag in jezelf’. En krijg je een erg vreemd onderbuikgevoel bij bepaalde tarieven?
Volg dan je intuïtie.

Ja, coaching kost geld, maar niet altijd het bedrag dat sommige Coaches je willen doen, of laten, geloven.

En het allerbelangrijkste is dat jij wilt, want voor de echte resultaten bij coaching ben uiteindelijk jijzelf verantwoordelijk. Zorg dat je het werk doet, dat je doet wat ervoor nodig is. Want als je er dan toch voor kiest om zo’n enorm duur coaching pakket te nemen en je doet het werk niet…
Dat is pas dure coaching…

Het gaat om jouw leven, jouw tijd.
En om jouw geld.

 

 


 

– Kom in de Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?
Stay in touch!

 

 

 

0
Bianca Wieman
Menu