Als die begeleide meditaties, visualisaties of affirmaties niet werken

Als die begeleide meditaties, visualisaties of affirmaties niet werken

Wat ik vaak lees is dat veel mensen heel graag meer in contact willen staan met hun gevoel, hun hart en hun intuïtie (of ‘source’).
Dat ze dwalen in het leven en niet goed weten wat ze nu écht willen of wat de volgende stap zal zijn.
Wie ze diep van binnen nu eigenlijk zijn en wat hun pad is.

En daar springen sommige coaches en zelfhulp-goeroes op in, super logisch!
Vaak wordt er in de zelfhulp- en spirituele wereld graag gebruik gemaakt van begeleide meditaties, visualisaties en affirmaties. Meditaties waarin je contact zal gaan maken met je intuïtie en ziel, visualisaties waarin je je mooiste en grootste leven voor je ziet en affirmaties die dat negatieve of onzekere innerlijke stemmetje moet vervangen. En dat zal dan de oplossing zijn en je verder helpen.

Ik geloof er niet in.

Want ik zie zelden dat er eerst aandacht wordt geschonken aan het waaróm je niet in contact staat met je gevoel, hart en intuïtie.
Waarom je dwaalt en niet weet wat je nu echt wilt.
Waarom je niet weet wie je bent en waar je naar verlangd en waar je van droomt.

Waarom er gevoelens als spanning, onzekerheid, piekeren, angsten en perfectionisme omhoog komen.

Wat is de diepere oorzaak?

Komt dat door stress, door wat heb je meegemaakt als klein of groot trauma, komt het door je mindset?
En waarom heb je geleerd om niet naar jezelf te luisteren of in jezelf te geloven?
Ben je bang voor je gedachten, gevoelens en emoties, of weet je juist wel hoe je daar op de juiste manier mee om kan gaan?
Voel jij je veilig genoeg in het leven, in de wereld en in je lichaam?
En voelt je lichaam zich veilig? Of schiet je lichaam soms ongewild maar automatisch in de weerstand of stress?

Spiritual bypassing

En dat is de reden waarom ik geloof dat die meditaties, visualisaties en affirmaties op deze manier inzetten gewoon niet bij 100% van de mensen werkt. En ik vind dat stiekum best wel spiritual bypassing.

Vooral omdat er, naar mijn mening, te weinig uitleg, advies of begeleiding wordt gegeven als iemand struggelt met zo’n meditatie, visualisatie of affirmatie.  Ik geloof dat je éérst moet kijken naar de struggle, dat je eerst daaraan mag gaan werken, en dat je daarna een meditatie, visualisatie of affirmatie kunt inzetten als ondersteuning en voor de verdere weg.

Kijk.. Zie het als een behang dat je plakt over een beschimmelde muur.
Als een pleister op een etterende wond.
Als een bal in het water die je met alle macht naar beneden probeert te drukken.

Je hoopt dat zo’n visualisatie je onzekerheid of niet-verbondenheid met jezelf wegneemt, of dat die affirmatie je struggle zal overwriten zodat het er niet meer is en je er geen last meer van hebt. En je hoopt dat die meditatie je de antwoorden op je vragen zal geven. Maar die schimmel is nog aanwezig, de wond ettert nog steeds en die bal, daar moet je druk op blijven zetten anders plopt die bal weer omhoog.

Waarom?

De échte eerste vraag die je aan jezelf moet stellen is: Waarom?
Waarom voel je je zo?
Waarom voel je je niet verbonden met je gevoel, je hart en je intuïtie, met jezelf?
Waarom voel je je dwalend en onzeker?
Waarom weet je niet wat je wilt of wie je bent?
En die gevoelens die je voelt… Wat willen die gevoelens je vertellen?
Waarom durf je je niet over te geven?
En ga dan eerst daarmee aan de slag.

En de tweede vraag is: Waarom kies je ervoor om de snelle en makkelijke route te nemen?
Waar wil je niet aan werken? Waar ben je bang voor? Wat wil je niet onder ogen komen estrace cena?
Wat hoop je te ontwijken en niet te hoeven aankijken? Waarom?
En ga dan daarmee aan de slag.

En wat nou als je dit lastig vind of liever niet wilt doen?

Besef je dan dat het ironisch is dat je wél in contact wilt komen met je gevoel en intuïtie, met je echte zelf, maar dat je eigenlijk ook weer niet wilt weten wat het je gaat zeggen?
Dat je wilt weten wie je bent, wat je wilt en wat je dromen zijn maar dat je bang bent voor het antwoord?
Dat je helemaal jezelf wilt zijn maar dat je bang bent voor de donkere kanten van je zelf en daarvoor wilt weglopen? Maar weet dat je nooit alleen maar licht kunt zijn want je bent mens. En een mens heeft zijn mooie en lichte, maar ook duistere en zwaardere kanten.

Kiezen voor de makkelijke oplossing

Als de reden van dit ‘niet lukken’ steeds als eerste omhoog komt in je meditatie of visualisatie, als je de affirmaties niet voelt en geloofd, als je jezelf niet kunt zien in een mooi, fijn en gelukkig leven… Dan zal je verkrampen en blokkeren. En dus zal op dat moment die meditatie, visualisatie of affirmatie niet de juiste stap zijn voor jou.

En de ‘schuld’ ligt niet alleen bij de coaches of zelfhulp-goeroes die dit als ideale oplossing bieden, want natuurlijk willen ze graag mensen helpen (en geld verdienen), maar het ligt óók bij onze mentaliteit van tegenwoordig. We willen alles makkelijk en snel, de korte route.
En het liefst geen pijn of ongemak ervaren of onszelf in de spiegel moeten aankijken.

Het zou natuurlijk super zijn als zo’n begeleide meditatie of visualisatie de oplossing is.. Maar ik ervaar dat het voor het merendeel van de mensen niet voldoende is, of het gewoon helemaal niet is. En dat het ook averechts kan werken omdat het soms juist meer onzekerheid geeft of je duwt in perfectionisme omdat je denkt dat je het niet goed genoeg doet.
Waardoor je dus weer gaat twijfelen aan jezelf en niet weet wat je moet doen.
En dat wilde je nu juist wegwerken..

Weet dat om hoog te kunnen gaan, je soms eerst diep moet afdalen.


ps: Durf je het aan om echt diep te gaan (maar wel op jouw tempo) en om advies en begeleiding van mij te krijgen? Zodat die meditaties, visualisaties en affirmaties wél voor jou gaan werken omdat je ook het inner work doet?

Dan zie ik je heel graag in The Journey. Ga hierheen om je vrijblijvend aan te melden voor de wachtlijst van The Journey membership.

(pps: The Journey gaat zeer binnenkort open voor Founding Members voor 19,95 per maand. Ik ben op dit moment bezig om de content van de eerste maand te maken. Maar.. Mocht je écht enorm graag nu al lid willen worden omdat je graag al wilt sparren met mij of advies en begeleiding wilt krijgen, ondanks dat er dus nog weinig content in staat.. Stuur mij dan een mail! → Dan geef ik je graag de mogelijkheid om vervroegd lid te worden.)

 


– De Inner Circle –

Wil jij een mailtje krijgen als er een nieuwe blog online staat?
Wil je waardevolle tips, inzichten & inspiratie ontvangen of graag op de hoogte blijven?

0
Bianca Wieman
Menu